“Konaković je neargumentirano i bez dokaza pokušao kriminalizirati jedan broj medija i novinara”

“Gospodin Konaković je neargumentirano i bez dokaza pokušao kriminalizirati jedan broj medija i novinara, nazivajući ih “dijelom medijsko – pravosudne mafije” samo zbog činjenice da su pisali o policijsko-pravosudnoj akciji”

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju neprimjerene izjave Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) i targetiranje novinara i medija na press konferenciji jučer u Sarajevu.

– Zloupotrebljavajući javni prostor Ministarstva vanjskih poslova BiH i vlastitu ministarsku poziciju, gospodin Konaković je neargumentirano i bez dokaza pokušao kriminalizirati jedan broj medija i novinara, nazivajući ih “dijelom medijsko – pravosudne mafije” samo zbog činjenice da su pisali o policijsko-pravosudnoj akciji hapšenja osoba koje se sumnjiče za različita krivična djela i povezanost sa narko- kartelom “Tito i Dino”.

VSTV oštro Konakoviću: “Suzdrži se u komentarisanju”

Konaković je kazao kako pojedini mediji i novinari pokušavaju njemu “napakovati veze” sa navedenom kriminalnom grupom, te da svojim natpisima “ugrožavaju evropski put Bosne i Hercegovine”. Ministar je dodatno dijelio lekcije medijima na koji način trebaju izvještavati o osobama koje su uhapšene u policijskoj akciji i kasnije saslušavane na sudu, čime je posegnuo za neprihvatljivim političkim pritiskom na novinare i direktnim miješanjem u njihov rad, navode u saopćenju.

Potom su dodali:

– Upravni odbor BH novinara podsjeća kako se gospodin Konaković godinama, sa različitih funkcija u javnoj vlasti, verbalno i svaki put brutalno obračunava sa medijima, napadajući posebno one novinare koji kritički pišu o njegovim odlukama i načinima na koje obavlja javne dužnosti. Pri tome, Konaković politički obmanjuje javnost, naročito putem društvenih mreža, tumačeći kritike upućene njemu kao javnom dužnosniku udarom na državne institucije i/ili državu BiH i njen evropski put.

Za UO BH novinara posebno je znakovito to što Konaković ni u jednoj reakciji na neprofesionalni rad novinara i medija nije koristio zakonska i legitimna sredstva poput demantija, zahtjeva za objavu ispravke, podnošenja žalbe nezavisnim (samo) regulatornim tijelima ili putem tužbe za klevetu”.

Upravni odbor BH novinara još jednom javno osuđuje jučerašnje Konakovićevo ponašanje.

– Smatrajući ga neprimjerenim atakom na medijske slobode i profesionalni integritet novinara, insceniran sa ciljem kriminalizacije medija i rušenja njihovog ugleda u javnosti, uključujući i minimiziranje doprinosa bh.medija u razotkrivanju ovog, međunarodnog kriminalnog kruga.

Udruženje tužilaca FBiH odgovara na kritike Elmedina Konakovića

U tom kontekstu, BH novinari upozoravaju ministra Konakovića da će pokrenut sistem pravne zaštite radi kršenja prava na slobodu izražavanja, ukoliko se ne zaustave njegovi pritisci na medije i novinare, navedeno je u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79