Bićo: Podrška odžačkim poljoprivrednicima, sankcionisati prekomjernu upotrebu sile

Foto: UP Žito

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, izjavio je za Fenu da podržava mirni protest Udruženja poljoprivrednika “Žito” zakazan za danas u podne ispred zgrade Općine Odžak.

Protest je organizovan kao odgovor na jučerašnje brutalno postupanje policije prilikom privođenja člana udruženja, koje se dogodilo u blizini parcele državnog zemljišta oko koje se vodi dugogodišnji spor.

“Idemo na mirni protest sa još nekoliko udruženja kako bismo pružili podršku ljudima, jer ovo što se dešava nije normalno niti razumljivo. Sa protesta ćemo tražiti sankcionisanje policijskih službenika koji su koristili prekomjernu silu. Također, zatražićemo ubrzanje procesa dodjele zemljišta poljoprivrednicima kako bi se okončala višegodišnja trakavica,” izjavio je Bićo.

Bićo je naglasio da, pored domaćih poljoprivrednika, postoji zabrinutost da se državna zemlja dodjeljuje stranim interesima. “Ovo je prešlo crvenu liniju zbog interesa uvoznika i stranaca. Strogo ćemo zahtijevati sankcionisanje policajaca koji su nasilno reagovali. Čovjeku je slomljeno rebro i vilica, što je neopravdano,” dodao je Bićo, ističući da se sve to dešava u vrijeme velike potražnje za poljoprivrednim proizvodima.

Osim poljoprivrednih udruženja, prekomjernu upotrebu sile nad poljoprivrednicima u Odžaku osudio je i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić. “Poljoprivrednici su važna karika našeg društva i njihova briga i nezadovoljstvo zaslužuju pažnju. Pravo na rad i privređivanje su osnovna ljudska prava koja moraju biti zaštićena i poštovana,” naveo je Hrnjić u saopćenju za javnost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79