Biden izdao naredbu: Kaznit ćemo sve koji ugrožavaju stabilnost Balkana, evo ko je na meti

Na službenim stranicama Bijele kuće objavljena je naredba predsjednika SAD-a Joea Bidena koja se odnosi na jačanje sankcija svima onima koji doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu.

Razlog tome je, ističe se, podrivanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada Jugoslavije, kao i široko rasprostranjena korupcija unutar različitih vlada i institucija u zemljama Balkana.

Svima koji izravno ili neizravno sudjeluju u akcijama ili politikama koje ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo koje države na zapadnom Balkanu ili potkopavaju demokratske procese bit će blokirana sva imovina koju imaju na teritoriju SAD-a, te će im biti zabranjen ulazak u SAD.

Na američkoj ‘crnoj listi’ će se naći čak i oni koji budu materijalno pomagali, sponzorirali ili pružali financijsku pomoć onima koji budu pogođeni američkim sankcijama.

Sankcije će se nametnuti i onima koji su odgovorni ili direktno ili indirektno uključeni u korupciju povezanu sa Zapadnim Balkanom, poput pronevjere javne imovine, izvlačenje privatne imovine u osobnu korist, u političke svrhe ili podmićivanje.

Ova je naredba prvi put donesena 26. juna 2001. godine te ju je bilo potrebno obnoviti prije 26. juna ove godine, što je Biden i učinio.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79