Biden optužio Kinu za prikrivanje informacija o porijeklu korona virusa

Američki predsjednik Joseph Biden optužio je Kinu da prikriva “ključne informacije o porijeklu pandemije korona virusa”, poslije objavljivanja sažetka izvještaja američke obavještajne istrage u kojem su ostale određene nejasnoće.

Izvještaj označen kao strogo povjerljiv ove nedjelje je dostavljen Bidenu, koji je obavještajnim službama dao rok od 90 dana da udvostruče napore i objasne porijeklo pandemije korona virusa.

Prema dijelovima izvještaja objavljenim u petak uveče, obavještajne službe su zaključile da korona virus čiji je naučni naziv SARS-CoV-2 nije razvijen kao biološko oružje i da vjerovatno nije genetski modifikovan.

Međutim ostaje podeljenost u stavu da li je korona virus izazvan prirodnom izloženošću, ili je rezultat “laboratorijske nesreće”.

“Ključne informacije o porijeklu pandemije postoje u Kini, a od početka su tamošnji zvaničnici radili na sprječavanju pristupa međunarodnih istražitelja”, rekao je američki predsjednik.

Biden je dodao da Kina nastavlja da odbacuje pozive na transparentnost i prikriva informacije iako je dalje prisutna pandemija korona virusa.

Kineska ambasada u Washingtonu odmah je reagovala u petak uveče i optužila SAD za političku manipulaciju.

“Izvještaj američke obavještajne zajednice pokazuje da su SAD odlučne da krenu pogrešnim putem političke manipulacije”, navela je kineska ambasada i dodala da se izvještaj zasniva “na pretpostavci kineske krivice, samo da bi Kina bila žrtveni jarac”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79