BiH će godinu završiti kao najgora destinacija za biznis

Foto: Admir Kuburovic

Bosna i Hercegovina bilježi drastičan pada direktnih stranih investicija, koje su u prvoj polovini ove godine u odnosu na 2018. manje za 47 posto, upozorio je danas Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

On je na konferenciji za novinare rekao da one u prvih šeste mjeseci ove godine iznose 350 miliona KM, a da su za isti period 2018. i 2019. godine, prema podacima Centralne banke BiH, prelazile 500 milona KM.

„Perspektive za ostatak godine su veoma loše i treba očekivati pad za 50 odsto. To će biti najniža strana ulaganja u poslednjih deset ili petnaest godina“, naveo je Šarović.

On upozorava da će se smanjenje direktnih stranih investicija, koje su inače među najnižim u regionu, u 2020. direktno odraziti na bruto domaći proizvod zemlje, na manji broj otvorenih biznisa, i smanjenu stopu zaposlenosti.

Šarović kaže da razlog što su ove investicije na tako niskom nivou, pored pandemije, treba tražiti i u nepovoljnom ekonomskom ambijentu, prenosi BN.

„Strani investitori su nezadovoljni lakoćom poslovanja, skupoj i sporoj administraciji“, naveo je Šarović i podsjetio da se BiH nalazi na posljednjem mjestu u Evropi kada je u pitanu lakoća poslovanja.

On kaže da je i jedan od razloga što strani investitori napuštaju biznise u BiH komplikovana politička situacija, neodgovornost donosioca odluka i nemogućnost predviđana biznisa na duže staze.

„Postoji potreba za jednom vrstom alarma kada su u pitanju direktna strana ulaganja jer je situacija toliko nepovoljna da će se odraziti i na druge parametre. To će uticati da BiH ovu godinu završi po većini ekonomskih pokazatelja kao najgora moguća destinacija za biznis, ne samo u ovom regionu, nego i šire“, kazao je Šarović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79