BiH do kraja godine dobija još jedan autoput koji se proteže kroz dvije zemlje

Radovi na izgradnji dionice autoputa Kuzmin – Sremska Rača u Srbiji, koja ima izuzetan geostrateški značaj, nastavljaju se u punom zamahu. Ova dionica autoputa ključna je jer povezuje glavne gradove Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, te ostvaruje vezu sa Panevropskim koridorima.

Na 18 kilometara autoputa već je izgrađen novi most preko rijeke Save, čija dužina iznosi 1.310 metara. Također, u toku su radovi na izgradnji još osam manjih mostova, 11 propusta, pet nadvožnjaka te dvije velike petlje – Bosutske i Kuzminske, koje će omogućiti priključenje na ovaj dio autoputa.

Paralelno s radovima na autoputu, u tijeku je projektiranje zajedničkog graničnog prelaza između Srbije i Bosne i Hercegovine. Planirano je da bude pušten u rad 2025. godine, što će se poklopiti s završetkom radova na dijelu puta do Bijeljine, koji je finansiran od strane Vlade Srbije.

Očekuje se da će se radovi na dionici od Kuzmina do Sremske Rače završiti do kraja ove godine, slično kao i za nastavak autoputa ka Bijeljini. Potpuna eksploatacija ovog autoputa, koji će spojiti Beograd i Sarajevo, zavisiće od intenziteta radova u Bosni i Hercegovini.

Trenutno se radovi izvode na tri brze saobraćajnice koje će povezivati Srbiju i BiH, uključujući Sremsku Raču – Kuzmin, brzu saobraćajnicu Ruma – Šabac – Loznica i put Požega – Kotroman, što će omogućiti efikasnije povezivanje i unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu između ove dvije zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79