BiH i rudnici: Uslovi rada loši, zastarjele metode su najveći neprijatelji rudara

Tokom prethodne četiri decenije u zemljama bivše Jugoslavije stradalo je više od 300 rudara, najviše u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Jezivi zvuk sirene u rudarskim mjestima znači samo jedno, nesreća.

Rudari svakodnevno ulaze u jame godinama, iskazujući međusobnu podršku i želje za srećom, no suočavaju se s lošim radnim uslovima i zastarjelim metodama. Sindikati rudnika ističu nedostatak sistemskih rješenja za poboljšanje sigurnosti i uslova rada, dok se brojne nesreće i dalje događaju, uprkos postojećim propisima.

Dok struka naglašava postojanje propisa, ističe se zanemarivanje podzemne eksploatacije zbog profita, što dodatno ugrožava sigurnost radnika.

Modernizacija rudnika je nužna, ali upskos sredstvima za modernizaciju, poput onih izdvojenih od Elektroprivrede, primitivne metode još uvijek prevladavaju.

Zaboravljamo koliko je rudarstvo izazovno i opasno, dok se teškoće i rizici često zanemaruju.

Tehnološki propisi i kontrola ključni su za smanjenje nesreća, no neophodna je i modernizacija i humanizacija rada u rudnicima.

Rudari, koji često rizikuju svoje živote za opstanak privrede i energetike, zaslužuju veću sigurnost. Potrebno je djelovati brzo i odlučno kako bi se zaštitili životi rudara i spriječile daljnje tragedije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79