Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću sljedeće sedmice

Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću sljedeće sedmice


Pred Sudom BiH će u srijedu, 22. maja, biti nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića zbog nepoštovanje odluka Christiana Schmidta.

Na prethodnom ročištu 29. aprila, Sud BiH i odbrana nisu prihvatili kao dokaz Tužilaštva BiH Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je riječ o “dokumentu” koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa internet stranice UN i prevelo na bosanski jezik.

Sudija u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku i sa adekvatnim prevodom.

Uzunović je odbacila da kao dokaze prhvati i 30 novinskih članaka, te istakla da se kao dokazi mogu prihvatiti jedno orignalni dokumenti, ovjerene kopije i kopije.

Tužlaštvo BiH je tada kao dokaze predočilo i kopije odluka Christiana Schmidta skinute sa strance OHR-a kojima je van snage stavio oluke Narodne skupštne Republike Srpske kojima se ne prihvataju Schmidtove odluke, kao i one o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Lukićev advokat Miljkan Pucar rekao je da, prema Zakonu o krivičnom postupku, kao valjani dokumenti mogu da se prihvate jedino original ili ovjerene kopije, te da ove odluke nemaju ni potpisa ni pečata, te da se ne mogu prihvatiti.

Nastavak suđenja predviđen je za 13.00 sati, objavljeno je na sajtu Suda BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija