NiP Mostar želi skenere i novu tehnologiju na pojedinim biračkim mjestima

Narod i Pravda Mostar poziva CIK da promjeni svoju odluku i da u Mostaru uvede skenere i nove tehologije na pojedina biračka mjesta, u cilju transparentnosti izbornog procesa i sprečavanja izborne krađe, saopćeno je iz NiP Mostar.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je na jučerašnjoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za lokalne izbore u BiH, koji su zakazani za 6. oktobar ove godine, a ona podrazumijeva uvođenje skenera i novih tehologija na pojedina biračka mjesta, u cilju transparentnosti izbornog procesa i sprječavanja izborne krađe.

Prema toj odluci, pilot projekat, provešće se na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica, a lokalne zajednice koje su izabrane za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.

“Prema ovoj odluci u Mostaru nije predviđeno primjenjivanje novih tehnologija na šta želimo kao Gradska organizacija Naroda i Pravde reagovati.

Poražavajuće je da CIK preskače u ovome projektu Mostar a svi smo svjedoci jedne od najvećih krađa prethodnih lokalnih izbora u Mostaru a građani našeg grada i sada trpe posljedice.

Trebamo li podsjetiti javnost da su na prošlim lokalnim izborima u Mostaru na samo nekoliko naknadno otvorenih kutija utvrdili razlike u par stotina glasova i onda se trebamo zapitati da li se u Mostaru otvara prostor za nove izborne malverzacije svjesno ili nesvjesno”, navode u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79