BiH nije osudila kršenje ljudskih prava u Iranu

 

Treći odbor Ujedinjenih naroda, zadužen za socijalna, humanitarna i društvena pitanja, usvojio je prije nekoliko dana rezoluciju o stanju ljudskih prava u Iranu.

Ova rezolucija potaknuta je brutalnom represijom koju iranski režim provodi nad demonstrantima u ovoj zemlji koji već sedmicama protestiraju protiv teokratske vlasti u Iranu.

Na početku rasprave predstavnik Kanade je naglasio kako se protesti u Iranu održavaju uprkos žalosnim akcijama iranskih vlasti protiv demonstranata.

– Ubistvo Mahse Amini samo je jedan od slučajeva zločina nad ljudskim pravima u Iranu. Nasilna primjena zakona o hidžabu podriva ljudska prava žena i djevojčica – rekao je predstavnik Kanade.

Kao što se i očekivalo, predstavnik Irana je odbacio tekst rezolucije.

Nakon rasprave u kojoj je učešće uzeo niz zapadnih zemalja, ali i onih poput Rusije, Kube, Sirije, Kine i Pakistana, pristupilo se glasanju, a rezolucija je usvojena s 80 glasova, 28 je bilo protiv i 68 suzdržanih.

Među onima koji su bili suzdržani po pitanju rezolucije bila je Bosna i Hercegovina, kao jedina evropska država koja nije podržala ovu rezoluciju. Odlukom da bude suzdržana BiH se pridružila zemljama poput Kenije, Senegala, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kambodže, Butana…

Konfrontacija sa Zapadom

Sven Alkalaj, ambasador BiH u UN-u, postavljen kao kadar Željka Komšića, našoj državi uspio je prirediti novu diplomatsku bruku.

Podsjetimo, prije nekoliko dana u Vijeću sigurnosti UN-u, tokom rasprave o djelovanju visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), Sven Alkalaj je pročitao tekst u kojem je sasuo salve optužbi i neutemeljenih tvrdnji na račun Šmita. Na taj način Alkalaj se pridružio Rusiji u kritikama Šmita, nasuprot svim zapadnim silama koje su visokom predstavniku pružile punu podršku.

Da to nije bio tek puki hir i nesmotrena improvizacija, nego očito dublji politički projekt okretanja BiH ka Istoku, pokazuje upravo glasanje Alkalaja po pitanju Irana, gdje je BiH, kao jedina evropska država, odbila osuditi masovno kršenje ljudskih prava i zločine nad demonstrantima koji zahtijevaju slobodu u ovoj teokratskoj državi.

Alkalaj se jučer oglasio saopćenjem, tvrdeći da je za odluku o glasanju odgovorno Ministarstvo vanjskih poslova BiH. I dok Alkalaj prebacuje lopticu na Biseru Turković, koja je kao ministrica provela mnogo više vremena na Bliskom istoku nego na Zapadu, sada nema više nikakve sumnje u to da su u probosansku politiku duboko penetrirali interesi i utjecaji s Istoka s ciljem da našu zemlju dovedu u konfrontaciju s ključnim saveznicima, što je i za Bosnu i Hercegovinu, a posebno Bošnjake, poguban put.

Ubistva demonstranata

U Iranu se sedmicama održavaju masovni protesti protiv teokratske vlasti u ovoj zemlji. Inicijalna kapisla za proteste bilo je ubistvo mlade Iranke Mahse Amini, koja je preminula nakon što ju je policija za moral pritvorila i pretukla, jer je, suprotno pravilima iranske države, previše kose otkrila u javnosti.

Rezoluciju o stanju ljudskih prava u Iranu, prije nekoliko dana usvojio je treći odbor Ujedinjenih nacija zadužen za socijalna, humanitarna i društvena pitanja. Rezolucija je usvojena sa 80 glasova za. Bilo je 28 protiv i 68 suzdržanih.

O nacrtu rezolucije izjasnila se i Bosna i Hercegovina, a predstavnici u ovom tijelu Ujedinjenih nacija bili su suzdržani.

Iz Ambasade SAD u BiH ističu da žale što je BiH ostala suzdržana na glasanju.

– Sjedinjene Države su čvrste u našoj posvećenosti podršci iranskom narodu koji protestira širom zemlje i zahtijeva da njihova vlada snosi odgovornost.

Nastavit ćemo tražiti od iranskih zvaničnika i vladinih institucija da odgovaraju za njihova kršenja ljudskih prava i masovno potiskivanje iranskog naroda.

SAD žali što se BiH suzdržala od glasanja o rezoluciji Trećeg komiteta Generalne skupštine UN-a o stanju ljudskih prava u Iranu 16. novembra u kojoj se poziva Iran da prekine upotrebu prekomjerne sile protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i djecu.

Od BiH očekujemo veću podršku za osnovna ljudska prava iranskog naroda, kao i nastavak usklađivanja sa stavovima Evropske unije na putu BiH ka euroatlantskim integracijama – naveli su na Twitteru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79