BiH pokušava sklopiti sporazum s Frontexom, a ne poštuje obaveze s Europom

Europska komisija upozorila je vlasti Bosne i Hercegovine na pogoršanje situacije s ilegalnim migrantima te je zatražila poduzimanje hitnih mjera, među kojima je i brže angažiranje pripadnika Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Rastući pritisak na vanjske granice zbog sigurnosnih poremećaja u Africi i Aziji, te odnosa s Turskom, rezultirao je povećanim brojem ilegalnih migranata koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Zbog nedostatka viznog režima s nekim zemljama, poput Turske, migranti lako ulaze u zemlju i nastavljaju put prema Europskoj uniji, često preko BiH prema sjeverozapadnom dijelu zemlje i dalje prema Hrvatskoj.

Incidenti kao što je probijanje granice kombijem te gotovo pregazivanje policijske službenice ukazuju na ozbiljnost situacije. Broj migranata u BiH je u porastu, premašujući 34.000 prošle godine, s trenutno oko 3.300 osoba u centrima za privremeni prihvat.

Potpisivanje sporazuma s Frontexom nužno je za otvaranje pregovora s EU-om, a Bosna i Hercegovina bi mogla ostvariti brojne beneficije u obliku tehnološke, proceduralne i obrazovne podrške.

Frontex bi pružao tehničku i financijsku podršku, kao i obuku policijskih službenika za sudjelovanje u operacijama suzbijanja nezakonitih migracija i zaštite vanjske granice EU-a.

Uvođenjem stalnih snaga, Frontex je postao operativni ogranak EU-a i odgovara na sve izazove povezane s upravljanjem granicama. Bosna i Hercegovina bi, potpisivanjem sporazuma s Frontexom, postala partner u razmjeni dobre policijske prakse i sudjelovanju u operativnim akcijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79