BiH pregovara o priznavanju vozačkih dozvola s Španijom

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine aktivno je u procesu pregovaranja o priznavanju vozačkih dozvola s nekoliko zemalja, dok su pregovori s nekima od njih još uvijek na čekanju.

Prema informacijama Ministarstva, vozačke dozvole BiH nisu priznate u Albaniji, Grčkoj, Kipru, Malti, Nizozemskoj, Norveškoj, Irskoj, Sloveniji, Švedskoj i Švicarskoj ističu za Fokus. Međutim, postoji optimizam da će Španija biti prva sljedeća zemlja s kojom će BiH potpisati sporazum o priznavanju vozačkih dozvola.

Predsjedništvo BiH je već 2018. godine završilo svoj dio posla vezan za sporazum s Kraljevinom Španijom. Ipak, odgovor iz Španije još uvijek se očekuje. S druge strane, pregovori sa Albanijom i Nizozemskom već su godinama u fazi usaglašavanja, ali su se suočili s određenim preprekama.

Albanija je bila predmet inicijative za sporazum još 2013. godine, ali su pregovori odgođeni. Tek 2022. godine ponovno je aktuelizirana inicijativa, ali se čeka odgovor albanske strane.

Što se tiče Nizozemske, posljednja informacija odgovora iz te zemlje stigla je u februaru 2022. godine, gdje je navedeno da još razmatraju ovo pitanje, posebno u vezi s usklađenošću sistema zaštite ličnih podataka u BiH sa sistemom u Evropskoj uniji.

Pored Španije, BiH također čeka odgovor Njemačke na zahtjev za međusobno priznavanje kategorija vozačkih dozvola. Očekuje se zvaničan odgovor na zahtjev za zamjenu vozačkih dozvola, koji su potpisani još 2015. godine.

U međuvremenu, BiH je inicirala proces pregovora o priznavanju vozačkih dozvola s Grčkom, Kiprom, Moldavijom, Maltom, Norveškom, Irskom, Slovenijom, Švedskom i Švicarskom. Međutim, pregovori nisu započeli jer nema spremnosti druge strane za otvaranje pregovora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79