BiH se nagodila s GAVI-jem: Povrat više od milion dolara

BiH se nagodila s GAVI-jem: Povrat više od milion dolara


Savjet ministara BiH donio je odluku o prihvatanju nagodbe s GAVI-jem, što će rezultirati povratom više od milion dolara Bosni i Hercegovini.

Usvojena nagodba sa GAVI-jem

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju Pravobranilaštva BiH i time pristao na zaključenje nagodbe s GAVI-jem. Ova nagodba se odnosi na povrat neutrošenih sredstava koja su vezana za Ugovor o preuzimanju obaveza od 19. septembra 2020. godine.

Detalji nagodbe

Prema saopštenju Savjeta ministara BiH, Pravobranilaštvo BiH je zaduženo da obavijesti GAVI o prihvatanju nagodbe. Nagodba uključuje isplatu 1.008.651 američkog dolara Bosni i Hercegovini, nakon odbitka rabata na izlazne troškove proizvođača.

Podrška nadležnih institucija

Prije donošenja odluke, nagodbu su prihvatili Federalno ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske te Odjel za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

Pozadina spora

Bosna i Hercegovina je u 2020. godini, putem COVAX mehanizma i ugovora s GAVI savezom, naručila 1.232.000 vakcina, avansno plativši gotovo 13 miliona dolara. Međutim, isporučeno je samo 332.640 doza. GAVI je zadržao iznos od 1.615.120 dolara kao “izlaznu naknadu”, što BiH nije prihvatila, pokrenuvši međunarodni arbitražni postupak nakon isteka roka za isporuku vakcina.

Završetak spora

U januaru 2023. godine, GAVI je obavijestio Ministarstvo civilnih poslova BiH da više ne isporučuje vakcine, iako su isporučili samo dio naručenih vakcina. Nagodba koja je sada postignuta predstavlja završetak ovog spora i povrat dijela sredstava Bosni i Hercegovini.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija