BiH starija članica UN-a od Srbije

Foto: UN

Bosna i Hercegovina, zajedno sa Republikom Hrvatskom i Republikom Slovenijom, primljena je u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda 22. maja 1992. godine.

Prema protokolu UN-a koji slijedi abecedni redoslijed, Bosna i Hercegovina bila je prva na listi novih članica iz bivše Jugoslavije.

Ovo je zvanično potvrđeno u saopćenju IGeS-a.

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija tada je prestala biti članica UN-a, dok su se Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija i Savezna Republika Jugoslavija našle na listi novih članica.

Savezna Republika Jugoslavija, koja je uključivala Srbiju i Crnu Goru, primljena je u članstvo UN-a 01. novembra 2000. godine. Nakon nezavisnosti Crne Gore i njenog prijema u UN 2006. godine, Srbija je nastavila svoje članstvo u UN-u.

Sjeverna Makedonija, tada pod imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, postala je članica UN-a 08. aprila 1993. godine. Promjenom imena u Sjeverna Makedonija 2019. godine, zadržala je svoje članstvo u UN-u pod novim imenom. Republika Kosovo još uvijek nije primljena u punopravno članstvo.

Detaljnije možete pročitati na ovom linku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79