BiH uzima kredit od 10 miliona eura za kupovinu novih tramvaja

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šeficom ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u našoj zemlji Manuelom Naessl ugovor o zajmu za javni prijevoz u Sarajevu vrijedan 10 miliona eura.

Novac je namijenjen za kupovinu novih tramvaja. Kako su saopćili iz Ministarstva finansija i trezora, Bevanda se zahvalio Naessl i istakao da ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima.

“Ovim projektom bit će završena nabava novih tramvaja što će pomoći razvoju infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu i efikasnosti usluga. Krajnji korisnik kredita je Kanton Sarajevo, a projekt će implementirati kantonalno ministarstvo saobraćaja”, naglasio je Bevanda.

Istaknuto je da su ovim projektom obuhvaćeni i prioritetni izazovi zaštite okoliša, kroz promociju korištenja javnog prijevoza.

“Iznos zajma je 10 miliona eura, rok otplate zajma petnaest godina uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice”, napomenuo je ministar Bevanda.

Ovaj projekt treći je u nizu koji se odnosi na poboljšanje javnog prijevoza u Sarajevu.

Za dva projekta već su potpisani ugovori s EBRD-om i to prvi za nabavu novih električnih trolejbusa u iznosu od 15 miliona eura i drugi za remont tramvajske pruge vrijedan 20 miliona eura.

Ugovor o zajmu potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju koronavirusa, saopćili su iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine prenosi Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79