Foto: Screenshot / Facebook
BiH zastava skinuta sa Jahorine: Elek poručio da se može vijoriti samo zastava RS-a

BiH zastava skinuta sa Jahorine: Elek poručio da se može vijoriti samo zastava RS-a


Tijekom proteklog vikenda, zastava Bosne i Hercegovine postavljena je na vrhu Košute na Jahorini, što je dio koji pripada Federaciji BiH.

Međutim, već u ponedjeljak, zastava je uklonjena.

Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, potvrdio je ovaj čin naglasivši da će na Jahorini biti dopušteno vijoriti samo zastavi Republike Srpske.

Vrh Košute poznat je po svojoj visini od 12 metara i bogatoj povijesti. Lokacija je bila dom komunikacijskog radarskog centra JNA avijacije i protivavionske odbrane, koji je bio meta NATO udara 1995. godine.

Nakon Daytonskog sporazuma, ovaj dio planine pripao je Federaciji BiH, odnosno općini Trnovo, kako je objavio Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

Osim učestvovanja u postavljanju zastave, Gorska služba spašavanja Novi Grad poznata je i po svojim akcijama spašavanja diljem Bosne i Hercegovine u različitim okruženjima, uključujući planine, rijeke, jezera i gradska područja.

“Radi se o lokalitetu na kojem se nekada nalazio komunikacijski radarski centar JNA avijacije i protivavionske odbrane. Zanimljivo je da je ovaj položaj JNA bio na meti NATO udara 1995. godine kada su uništeni radarski sistemi, a dejtonskom administrativnom linijom ovaj dio Jahorine pripao je Federaciji BiH, odnosno općini Trnovo. Javnosti je manje poznato da otprilike polovina planine Jahorina – jugoistočna strana pripada Federaciji BiH, dok se sjeverozapadni dio gdje se nalazi i Ski centar Jahorina nalazi na teritoriji entiteta RS”, objavio je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija