Ponavljanje tendera: Ministarstvo saobraćaja KS i ministar Šteta pod sumnjom za namještanje tendera

Ponavljanje tendera: Ministarstvo saobraćaja KS i ministar Šteta pod sumnjom za namještanje tendera


Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo suočava se s optužbama za namještanje tendera vrijednog preko pola miliona konvertibilnih maraka.

U pitanju je tender za uređaje za naplatu parkiranja, što je rezultiralo poništavanjem istog od strane Ureda za razmatranje žalbi BiH.

Ovaj korak uslijedio je nakon što je potencijalni ponuđač, firma ProcesControl d.o.o. iz Sarajeva, podnio žalbu ističući nepravilnosti u specifikaciji tendera koje su, po njihovim riječima, favorizirale određenog proizvođača – Siemens Sitraffic Prisma.

Žalba je uključivala tvrdnje da su tehničke specifikacije “prilagođene” kako bi se izuzeli ostali proizvođači, a naglasak je stavljen na specifične zahtjeve poput dizajna, kućišta i boje uređaja, što je direktno upućivalo na favoriziranje.

Iako Ministarstvo saobraćaja negira ove navode, tvrdeći da specifikacije nisu direktno preuzete od Siemensa, URŽ je ocijenio da odgovori Ministarstva nisu adekvatno adresirali osnovne žalbene navode o favoriziranju navedenog proizvođača.

Pored toga, URŽ je identificirao i druge značajne proceduralne greške koje su doprinijele kršenju Zakona o javnim nabavkama, čime je dodatno dovedena u pitanje validnost cijelog tendera.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija