BiH zatvorena za „Otvoreni Balkan“: Zbog političkih neslaganja ignorišu ekonomske integracije

BiH još nije propustila šansu da se priključi inicijativi „mini Šengen“, odnosno Otvoreni Balkan, i postane dio zajedničkog tržišta zajedno sa Srbijom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje su nedavno potpisale zajednički sporazum. Međutim, sudeći po navodima političara iz Republike Srpske, proces pridruživanja ovoj inicijativi koči dio federalnih političkih struktura. Istovremeno, region strahuje da bi Otvoreni Balkan mogao biti zamjena za evropske integracije zbog čega ova inicijativa još nije dobila potpunu podršku, iako se sve više zemalja opredjeljuje za povezivanje ekonomija.

Možda će BiH uskoro biti korak bliže Otvorenom Balkanu, jer se u medijima navodi i da bi jedan od zadataka novog visokog predstavnika Kristijana Šmita trebalo da bude uvođenje BiH u ovu regionalnu inicijativu.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Ahmet Egrlić, smatra da region neće tako brzo ući u EU, te kaže da je namjera da se barem poslovna zajednica potpuno integriše i da se obezbijede potpune slobode u kretanju roba, ljudi i usluga.

Prema njegovim riječima, Otvoreni Balkan uklapa se u ukupnu strategiju formiranja jedinstvenog tržišta na Balkanu, potpisanog u Sofiji prošle godine.

– To je jedan od procesa i ne znam šta se desilo da nema BiH u tome – rekao je Egrlić novinarima u Sarajevu.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik misli da se desilo to da dio političara iz Federacije BiH koči pristup Otvorenom Balkanu, iako on, kako je naveo, podržava ovu inicijativu. Istakao je i da je na toj tački insistirao i na Predsjedništvu, te da su donijeli odluku da se uđe u taj proces.

– Ali, to opstruišu Bošnjaci i dijelom Hrvati, tako da mi propuštamo prilike da se uključimo u sve to – rekao je Dodik.

Dodaje da BiH neće moći da koristi te praktične prednosti koje se već vide. On smatra da je veoma važno da se očuva ovaj koncept i da se i Srpska pridruži.

– Naravno da je spoljna ekonomska politika u nadležnosti BiH, ali ćemo pokušati da nađemo neki način – rekao je Dodik.

Vlasti u BiH se vrlo lako dogovore kada se dijele fotelje i tada nema nikavih uslovljavanja, smatra potpredsjednik SBB Admir Čavka.

– Dakle, vlasti se kriju iza svoje nesposobnosti, a “open Balkan” je zasigurno šansa generacije za koju ćemo svi snositi odgovornost ako je propustimo, te ćemo zasigurno ostati posljednja crna rupa u Evropi, van svih integracija – kazao je Čavka za Srpskainfo.

Dodaje da BIH nije dio ove priče isključivo zbog nebrige vlasti za svoje građane.
Košarac: Olakšan protok roba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, izjavio je da regionalna inicijativa “Otvoreni Balkan” znači šansu za prosperitet na Zapadnom Balkanu i predstavlja stabilan osnov za privlačenje investicija, veći ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti u regionu.

– Važno je istaknuti i da ova regionalna inicijativa znači unapređenje konkurentnosti kroz približavanje standardima EU – kazao je Košarac.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79