BiH želi ući u jedinstveno područje plaćanja u eurima

Bsona i Herecegovina krupnim koracima ide prema odluci o ulasku u jedinstveno područje plaćanja u eurima. Ulazak BiH u SEPA znači da će korisnici platnih usluga imati jednakost uslova u platnom prometu, kako domaćem tako i prekograničnom. Ovo također donosi značajno smanjenje naknada za dolazne i odlazne transfere, što je izravna ušteda za korisnike.

Centralna banka BiH pokrenula je mehanizam koordinacije s entitetskim ministarstvima financija, agencijama za bankarstvo i Udruženjem banaka BiH kako bi BiH pristupila SEPA-i.

Ove aktivnosti podržavaju Svjetska banka, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Europska komisija u BiH. Također, Centralna banka BiH provodi edukacije za institucije i privatni sektor kako bi se osigurala interoperabilnost platnih infrastruktura u BiH s onima u EU.

Ulazak BiH u SEPA omogućava harmonizaciju s EU regulativom, otvarajući vrata za pozitivne promjene u privlačenju stranih investicija i stimulaciju domaćeg tržišta kapitala. Također, očekuje se povećanje digitalnih plaćanja i smanjenje upotrebe neformalnih kanala plaćanja, što doprinosi ekonomskom razvoju i integraciji s europskim tržištem.

Ulazak u SEPA ne znači automatsko uvođenje eura kao službene valute u BiH. Pitanje konvertibilne marke kao domaće valute jasno je definirano Zakonom o Centralnoj banci BiH. Za uvođenje eura kao sredstva plaćanja, BiH mora ispuniti niz preduslova, uključujući punopravno članstvo u EU i ispunjenje kriterija konvergencije.

Očekuje se da će ulazak BiH u SEPA donijeti brojne koristi za privredu i stanovništvo, pridonoseći ekonomskom rastu i integraciji s europskim tržištem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79