Bila je to „šuplja priča“: Uprkos ranijim stavovima EBRD daje novac i RS-u

I dok se najavljuje plaćanje plina u rubljama, radovi na koridoru Vc platit će se eurima i to onim Evropske banke za obnovu i razvoju. EBRD je dodijelio milione granta za nastavak gradnje Koridora Vc, između ostalog i u Republici Srpskoj, uprkos ranijim stavovima da će zbog Dodikovih bliskih veza s Putinom, obustaviti finansijeske tokove. U isto vrijeme čelnici entiteta RS uvjeravaju građane, kako priči o banktoru nema mjesta i da je entitet u stanju vratiti sve dugove i ispuniti sve finansijske obaveze.

Dok je Dodik u Rusiji, u Sarajevu se potpisuje vrijedan ugovor.

Čak 42 miliona eura grant sredstava za dvije dionice autoputa, od čega jedna u Republici Srpskoj. Finansijer je Evropska banka za obnovu i razvoj. Upitali smo ambasadora Johanna Sattlera je li politika evropske blokade finansiranja projekata u entitetu Republika Srpska revidirana, no nije konkretno odgovorio.

“Prošle godine smo vidjeli politički razvoj u Republici Srpskoj koji je vodio u smjeru secesionizma, formiranja vlastite vojske pa i poreskog sistema, zemlje članice su rekle, mi ovdje trošimo mnogo novca a dio države ide u potpuno suprotnom smjeru, i tačno je da je tada došlo do zamrzavanja određenog novca, a šta vam danas mogu reći, treba nam svih 27 zemalja članica koje bi se dogovorile oko nastupa, a to nije uvijek lako”, rekao je Johann Sattler, ambasador EU u BiH.

Dilemu je donekle otklonio ministar finansija, član SNSD-a, Zoran Tegeltija, otkrivši da je Evropska investicijska banka pak obustavila finansiranje dijela autoputa do Vukosavlja, vrijednog 280 miliona eura.

“Taj projekat je daleko odmakao u svojoj tehničkoj implementaciji, mislim da je i Banka a i JP Autoputevi RS spremni za realizaciju i ja se nadam da ako ima nekih blokada da će biti brzo riješene unutar EU”, dodao je Zoran Tegeltija, ministar finansija BiH .

Ostaje nejasno do kraja, kako jedna evropska banka može da ulaže u Republiku Srpsku, dok druga pak zadržava rezervu. No da do potpune deblokade finansijskih tokova iz Unije prema ovom entitetu neće doći ukoliko Milorad Dodik nastavi održavati bliske veze s Rusijom, u jednoj rečenici je odgonetnuo i Mađar, Oliver Varhelyi, komesar za proširenje, prilikom nedavne posjete BIH.

“Ova posjeta Rusiji, pa, naši saveznici ne idu u Rusiju, to je moja poruka, onaj ko želi biti naš savenik, ne ide u Rusiju”, kaže Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje.

Najviši zvaničnici Republike Srpske pak tvrde kako ih takav odnos pretjerano ne dotiče, a niti građane entiteta. Tvrde i to kako upravo međunarodna zajednica, uz pojedine medije i tamošnju opoziciju kreira priču o skorom bankrotu. Opovrgavaju da je entitet u finansijskoj krizi.

“Ono što primjećujemo je da međunarodni faktor predvođen Amerikancima pokušava da Republiku Srpsku stijesni, da je eliminiše bilo kakvih izvora finansiranja i da Republiku Srpsku postavi u poziciju onoga što oni već sada propagandno najavljuju, da Republika Srpska eto neće imati mogućnost da nešto riješi”, istakao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

“28. juna dospijevaju obveznice koje su predane na bečkoj berzi ‘18. godine, to nama nije ništa nepoznato, taj dan kada smo prodali obveznice mi smo znali da će to dospijeće biti 28. juna 2023. prema tome sve je to planirano u Budžetu za ovu godinu”, dodala je Zora Vidović, ministrica finansija RS.

Dug je oko 400 miliona maraka, po osnovu obveznica prodatih na bečkoj berzi, a u međuvremenu predsjednik entiteta, Dodik najavljuje kako ima uvjeravanja ,da bi Republiku Srpsku, po istom osnovu, trebala finansirati i Kina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79