Brčko: 31-godišnjak pištoljem pretukao muškarca u bašti kafića “Tri sobe”

Osnovni sud Brčko distrikta odredio je jednomjesečni pritvor P. Janjiću (31), osumnjičenom da je 30. aprila u centru Brčkog udarcima pištoljem jednoj osobi nanio više tjelesnih povreda.

Osumnjičenom za krivična djela lake tjelesne povrede i nedozvoljeno držanje oružja, pritvor je određen usljed opasnosti da bi mogao uništiti ili sakriti dokaze važne za krivični postupak i ponoviti krivično djelo.

“Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH intenzivno sprovode istragu protiv Janjića zbog sumnje da je 30. aprila oko 18.30, ispred stambene zgrade u ulici Bulevar mira drškom pištolja više puta udario D. V. u predjelu glave. Pošto ga je jednim udarcem oborio na tlo, ne dozvolivši zatim oštećenom da ustane, na isti način mu je nastavio zadavati udarce u predjelu glave, nanijevši mu više lakih tjelesnih povreda. Napadu je prethodila kraća rasprava između njih dvojice koju su započeli u bašti ugostiteljskog objekta “Tri sobe””, navodi se u saopštenju Tužilaštva Brčko distrikta.

Dodaju i da je Janjić uhapšen nekoliko sati kasnije, a nakon zadržavanja i kriminalističke obrade u Policiji, sproveden je u prostorije Tužilaštva. Kao što je to Policija prethodno učinila i Tužilaštvo je osumnjičenog zadržalo tokom 24 sata, ispitavši ga za to vrijeme u svojstvu osumnjičenog, nakon čega je podnijelo prijedlog sudu da mu odredi pritvor.

“Prijedlog za određivanje pritvora obrazložen je postojanjem opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao uništiti ili sakriti dokaze važne za krivični postupak i ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna”, rečeno je iz Tužilaštva.

Prihvativši tužilački prijedlog u cijelosti, Osnovni sud Brčko distrikta odredio je Janjiću pritvor u trajanju od jednog mjeseca, a koji počinje teći od momenta njegovog hapšenja.

Protiv Janjića se i od ranije vodi istraga zbog sumnje da je 24. januara ove godine, takođe u večernjim satima, u centru Brčkog, hicima iz pištolja nanio prostrelne rane nogu O. P., pogodivši ga više puta u predjelu koljena.

“Zbog ovog slučaja, koji je okarakterisan kao pokušaj nanošenja teških tjelesnih povreda, Janjiću je odmah određen pritvor, gdje je ostao do isteka trajanja ove mjere 24. aprila”, ističu iz Tužilaštva.

Obrazlažući njegovo ponovo pritvaranje, nakon novog napada, sud je između ostalog ukazao na ustaljeni način činjenja nasilnih krivičnih djela, pri čemu osumnjičeni koristi vatreno oružje nakon čega napusti lice mjesta učinjenja krivičnog djela, a zatim se javi policiji, bez oružja i bez ikakve naznake gdje bi se predmeti učinjenja krivičnog djela mogli nalaziti.

U oba slučaja, Tužilaštvo i Policija neodložno nastavljaju istrage usmjerene na dokazivanje krivičnih djela protiv tjelesnog integriteta i krivičnih djela povezanih sa nedozvoljenim držanjem oružja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79