Screenshot/Klix.ba
Hadžić: Ako ne dobijete terepaiju vi ćete završiti na operacionom stolu

Hadžić: Ako ne dobijete terepaiju vi ćete završiti na operacionom stolu


Današnji Svjetski dan upalnih bolesti crijeva (IBD) obilježen je s jasnom porukom o potrebi većeg razumijevanja i podrške za oboljele, te istaknutim izazovima s kojima se suočavaju. Predsjednica Udruženja oboljelih od morbus Crohna/Krona i ulceroznog kolitisa, Alma Hadžić, koja je i sama oboljela od Kronove bolesti, govorila je za Klix studio o svojoj borbi i važnosti pravovremene dijagnoze i terapije.

Hadžić ističe da je svakodnevna snaga za nju motivacija da pomogne drugima kroz rad Udruženja, te da je svjesna važnosti pravovremene terapije za oboljele od upalnih bolesti crijeva.

Kronova bolest, s kojom je oboljela 2000. godine, predstavlja jedan novi način života, s obzirom na to da je autoimuna bolest čija etiologija još uvijek nije u potpunosti istražena. Problemi s dijagnozom često dovode do komplikacija kod oboljelih, a put do pravilne dijagnoze može biti dug i neizvjestan.

Hadžić naglašava da je Kronova bolest teško otkriti, a od prvih simptoma do dijagnoze može proći i pet godina, što dovodi do gubitka dragocjenog vremena u liječenju.

Nedostatak registra oboljelih otežava praćenje situacije u BiH, ali procjene govore o preko 5.000 oboljelih samo u toj zemlji.

Jedan od ključnih problema je nedostatak pravovremene terapije, posebno biološke terapije, koja je izuzetno skupa. Listama čekanja i ograničenoj dostupnosti lijekova potrebno je hitno pristupiti kako bi se spriječile komplikacije i operacije.

Hadžić naglašava važnost podrške porodice i okoline u procesu liječenja, te ističe da je razumijevanje društva ključno za poboljšanje kvalitete života oboljelih.

Na kraju, Hadžić poručuje da moto “Bolest nije kraj” treba biti poticaj za sve oboljele da se bore i nadaju, te da se zajedno s podrškom okoline može prevladati i najteža iskušenja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija