Mnogo ljudi već je otišlo iz zemlje iz dobro poznatih razloga: Novca i nepravde

Odluka Njemačke o udvostručenju broja radnih viza za građane Zapadnog Balkana izazvala je različite reakcije i podstakla raspravu o posljedicama ovog poteza. Dok se građani suočavaju s dilemom o odlasku iz zemlje, ekonomisti upozoravaju na moguće negativne efekte na ekonomiju već ionako oslabljenu odlivom kvalifikovane radne snage.

Građani ističu da mnogi već odlaze iz zemlje iz različitih razloga, ne samo radi ekonomskih prilika, već i zbog nepravde i nepoštovanja zakona. Njihovi komentari ukazuju na opšti osjećaj nezadovoljstva i gubitka vjere u bolju budućnost u zemlji.

S druge strane, ekonomisti upozoravaju na dugoročne posljedice dodatnog odliva kvalifikovane radne snage, ističući da to može dovesti do daljnjeg osipanja ekonomije i smanjenja produktivnosti. Smanjenje broja radnika može rezultirati usporavanjem privredne aktivnosti, smanjenjem prihoda u budžetu i teškoćama u očuvanju socijalnih fondova.

Uz to, nedostatak radne snage mogao bi se pokušati nadoknaditi uvozom jeftinije radne snage iz azijskih zemalja, što dodatno može otežati situaciju na domaćem tržištu rada.

Ipak, postoje i glasovi koji ističu da se treba fokusirati na stimulaciju povratka radnika iz inostranstva i podršku domaćim preduzetnicima. Povratak radnika i podrška domaćim preduzetnicima putem subvencija ili drugih podsticaja mogli bi doprinijeti jačanju domaće privrede i stvaranju novih radnih mjesta.

U ovom trenutku, građani se suočavaju s teškom dilemom između odlaska u potrazi za boljim životom i ostanka u zemlji u nadi da će se situacija poboljšati. Ipak, bez adekvatnih mjera podrške i rješavanja strukturalnih problema u ekonomiji, odliv radne snage iz zemlje mogao bi se nastaviti, ostavljajući duboke posljedice na društvo i ekonomiju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79