“Bilo bi sjajno da BiH bude nova članica NATO-a, ali…”

Bilo bi sjajno da poslije Švedske i Bosna i Hercegovina, kao 33. zemlja, uđe u članstvo NATO-a, ističe Đuro Kozar piše Oslobođenje

Švedska nacionalna zastava podignuta je jučer ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu, čime je ova država postala 32. članica ovog saveza.

– Pridruživanje NATO-u dobro je za Švedsku, dobro je za stabilnost na sjeveru i za Savez u cjelini, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Jedan od dva ključna vanjskopolitička cilja naše zemlje jeste članstvo Bosne i Hercegovine u Sjevernoatlantskom savezu. Iako je postalo i zakonska obaveza, političkih prijepora o članstvu ne nedostaje. Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om BiH, ističe da se “politika otvorenih vrata NATO-a potvrđuje članstvom Švedske u Sjevernoatlantskom savezu”.

GEOGRAFIJA JE JASNA

– Za BiH to znači da jednom kada mi ispunimo uvjete i dođemo do unutarnjeg političkog konsenzusa, možemo računati na isti pristup od Sjevernoatlantskog saveza. Vjerujem da će taj trenutak doći, s obzirom na geopolitičke silnice unutar Europe, oko nas, tako da kad se pogleda geografija koja okružuje BiH, to je geografija NATO-a.

Mi smo u tom, kako ga zovu, mekom trbuhu i neupitno je da li smo u sferi interesa NATO-a. Sad je samo pitanje kada ćemo zauzeti svoju poziciju za stolom zemalja članica. A to ovisi isključivo o nama, jer NATO ne prisiljava nikoga, nudi, a mi smo u akcijskom planu za članstvo, odnosno MAP-u. Kako budemo reforme brzo u BiH donosili i provodili, toliko će i NATO biti spreman za članstvo, kaže za Oslobođenje Brkić.

Potcrtava kako se vidjelo na slučaju i Švedske i Finske, koje su mnogo organiziranije, bogatije, vojno spremnije države, da se ne mogu izbjeći političke prepreke.

– Stoga nije nikad zdravo za gotovo, nego jednostavno treba raditi na tome svakodnevno, da se stvore uvjeti za članstvo, naglašava Brkić.

Vojnopolitički analitičar Đuro Kozar smatra da je velika stvar što je Švedska postala 32. članica NATO-a, a to je, kako kaže, još veća stvar i za NATO.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79