Bisera Turković: Protiv medija koji su objavili lažne informacije i klevete poduzet ću pravne korake

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH objavila je na Facebooku status o, kako je navela, hibridnom ratu BiH te plasiranju lažnih informacija.

Status prenosimo u cjelosti:

– Možda je vrijeme da se i naše institucije, kao i brojne druge države i u EU, počnu baviti pitanjem svojevrsnog hibridnog rata protiv BiH i njenih institucija te namjernog plasiranja lažnih informacija, nerijetko u interesu malignih stranih utjecaja.

U posljednje vrijeme sam prečesto meta lažnih vijesti i dezinformacija. Jasno mi je da ima političkih centara kojima ne odgovara da BiH bude na pravi način i kvalitetno predstavljena u Berlinu, Beču, Briselu ili u Bijeloj kući. U tom kontekstu vidim sve neistine uključujući i one koje je demantirao MVP Njemačke te lažne tvrdnje da sam se vakcinisala u Hrvatskoj.

BiH i naši građani, pa i naša ekonomija, institucije i svi patrioti trpe posljedice i štete zbog brojnih kleveta, zlonamjernih i podmetnih informacija koje pojedini mediji, često pod političkim pritiscima i kontrolom, plasiraju. Medijske kritike nisu problem, ali jesu “fake news”.

Kome je u interesu u vrijeme kada se svi zajedno suočavamo sa teškim izazovom trećeg talasa pandemije širiti dezinformacije?

Pogledajte samo iz kojih uporišta ti napadi dolaze i sve će vam biti jasno.

Protiv medija koji su objavili lažne informacije i klevete poduzet ću pravne korake u skladu sa zakonom. Ali, ovdje je važnije da BiH mora pronaći način da se bori protiv malignih stranih utjecaja i hibridne agresije koja i dalje traje, a na šta već odavno upozoravaju brojni medjunarodni prijatelji i partneri – navedeno je u statusu Turković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79