Bivša vozačica Vesne Švancer: U službenom automobili sam joj predala kovertu

Na suđenju Vesni Švancer, bivšoj SBB-ovki i dopredsjedavajućeoj Zastupničkog doma FBiH, pred Općinskim sudom Tuzla danas je svjedočila Azra Džafić, koja je ispričala kako su tekle isplate grant sredstava iz budžeta FBiH te gdje je završavao novac. Azra Džafić je bila zaposlena u Parlamentu FBiH kao vozačica Vesne Švancer, a u avgustu je pravosnažno osuđena na 11 mjeseci zatvora zbog krivičnih djela počinjenih u službi.

Podsjećamo, Vesna Švancer optužena je za zloupotrebu položaja, jer je koristeći svoju političku poziciju počinila cijeli niz krivičnih djela. Pored Švancer optužena je i Azra Džafić (31) iz Visokog, zbog krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela i produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja. Džafić je, faktički, bila dio kriminalne grupe na čijem je čelu, prema navodima optužnice, bila doskorašnja dopredsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH.

Plati pa vrati

Takom svjedočenja Džafić je ispričala da je Vesnu Švancer upoznala na iftaru u Visokom 2016. godine, a od tada su ostale u kontaktu. U martu 2017. godine počela je raditi kao njena vozačica, a radni odnos zvanično je započela 1. aprila i trajao je do kraja novembra, kada je Džafić odlučila da ga prekine, prenosi Faktor.

– U martu 2017. godine Vesna mi je rekla da Parlament FBiH dodjeljuje grant srdstva i pitala me je znam li nekoga kome treba pomoć. Rekla mi je da sve funkcionira tako da fizičko ili pravno lice pošalje zahtjev, a da je dogovor, nakon što novac bude uplaćen, da dio bude vraćen Vesni. Tada sam pomislila da na ovaj način nekome mogu pomoći, a poslije sam shvatila da je krivično djelo za sebe zadržavati budžetska sredstva – ispričala je, između ostalog, Džafić.

Ona je ispričala da je u četiri navrata dogovorila da budu poslani zahtjevi za isplatu sredstava uz uslov da dio novca bude vraćen Švancer. Prvi puta preko Amira Delića, iz Visokog, koji je podnio zahtjev i dobio 2.500 s tim da on nije zadržao novac, nego je on išao Latifi Medenić, tetki Azre Džafić.

– Vesna nije znala da smo Latifa Medenić i ja rodbinski vezani, jer me je bilo stid reći da mi je familija u teškoj finansijskoj situaciji. Amir Delić je dobio 2.500 maraka, predao ih meni, a ja sam kompletan iznos predala Vesni, koja mi je rekla da uzmem 300 maraka. Taj novac sam dala svom ocu, Latifu Džafiću, a on ih je odnio svojoj sestri Latifi Medenić – priča Džafić.

Ona je za drugu isplatu svoj tetki rekla da otvori žiro račun i tada je također uplaćeno iznos od 2.500 maraka.

U Bilalovcu kod Busovače u kući Latife Medenić ja sam uzela 2.000 maraka i u Zenici ih predala Vesni Švancer – dodaje Džafić.

On je nakon što joj je Švancer, kako kaže, rekla da pronađe neka udruženja “od povjerenja” dogovorila još dvije isplate sredstava u Visokom. Edin Islamović predsjednik udruženja “Damar omladine” dobio je ukupno 2.500 KM, a Azri Džafić je u kafiću “Kosmos” u Visokom u koverti vratio oko 1.500 KM, koje je ona, kako je posvjedočila, predala Vesni u sužbenom automobilu u Sarajevu. Ista procedura provedena je i s udrženju “Crni labudovi” iz Visokog na čijem je čelu Raif Ahmić. On je dobio iznos od 2.700 KM, a od tog iznosa je vratio pola, ali ne Azri Džafić, nego nekoj drugoj osobi, koju je prema riječima Džafić, poslala Švancer.

Inače, Džafić nije odležala izrečenu kaznu zatvora od 11 mjeseci, jer ju je zamijenila za plaćanje novčanog iznosa od 23.900 maraka, a kaže da je uplatu izvršio njezin otac.

Ko je koga iskoristio

– Ja sam u Parlementu radila kao vozač po ugovoru o djelu koji se produžavao svakog mjeseca. Isplate sam ugovorala, jer sam htjela priliku da radim, a smatrala sam i da je to način da pomognem nekim ljudima – rekla je, između ostalog Džafić, koja je ustvrdila i da joj Švancer nikada nije dala ništa od novca kojeg je uzimala nazad.

Svjedokinju je danas ispitala i advokatica Vesne Švancer, Amila Kunosić, koja je ustvrdila da je teza odbrane da je krivična djela koja se stavljaju na teret Švancer, u stvari počinila Džafić, pri tome iskoristivši povjerenje koje joj je ukazano.

Odbrana je predočila i zajedničke fotografije Švancer i Džafić, te nekoliko pisama, kojima je svrha da dokažu da je između dvije žene postojao prijateljski odnos, što Džafićeva nije negirala, ali je ustvrdila da je ona na kraju bila ta koja je iskorištena.

Tokom ispitivanja Dažfić je ispričala i jedan komičan događaj. Naime, tokom jednog puta u inostranstvo Švancer je putovala sama i presjedala je na aerodromu u Beču. Međutim, pošto ne govori engleski nije bila u stanju da nađe izlaz i čekira novu kartu, pa se Švancer izgubila na aerodromu i po nju morao da dolazi prijatelj Azre Džafić koji živi u Beču. Također je rekla da je zbog nepoznavanja stranih jezika ponekad služila i kao prevoditeljica za Švancer, pa je tako “stigla i do Strasbourga”.

Suđenje se nastavlja u srijedu, a Džafić je pnovo pozvana da dođe na ročište, jer će dodatna pitanja za nju, možda imati odbrana Vesne Švancer.

 

 

Crna hronika / Foto Faktor

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments