Bivše časne sestre optužile poznatog sveštenika iz Slovenije za zlostavljanja

Bivše časne sestre koje su tvrdile da su bile podvrgnute seksualnom, psihičkom ili duševnom zlostavljanju od strane poznatog sveštenog lica iz Slovenije pozvale su danas papu Franju da naredi pokretanje nezavisne istrage i upozorile da je Katolička crkva podigla “zid ćutanja” kojim se sprečava da istina izbije na vidjelo.

Otac Marko Ivan Rupnik, svešteno lice i umjetnik čiji mozaici krase oko 200 crkava i kapela širom svijeta, uključujući i vatikanske bogomolje, prošle godine je izbačen iz reda Jezuita i vjeruje se da trenutno boravi negdje u svojoj rodnoj Sloveniji, prenosi Rojters.

Oko 20 žena, uglavnom bivših časnih sestara, optužilo je Rupnika za razne vrste seksualnih zlostavljanja počinjenih u vrijeme kada je bio duhovnik zajednice monahinja u Sloveniji prije oko 30 godina i kasnije, kada se preselio u Rim gdje je nastavio svoju umjetničku karijeru.

Bivša časna sestra Glorija Brancijani danas je prvi put javno potvrdila da ju je Rupnik, u Sloveniji, primorao na seksualni odnos sa još jednom monahinjom, obrazlažući da je to “čin odanosti Svetoj Trojici”.

Prema njenom svjedočenju, kasnije, u Rimu, Rupnik je primoravao da sa njim posjećuje porno-bioskope.

Brancijanijeva i još jedna navodna žrtva Rupnika, bivša časna sestra Mirjam Kovač, pozvale su papu da naredi “nezavisnu istragu o postupanju crkvene hijerarhije prema optužbama protiv Rupnika” i zatražile su da se nalazi te istrage javno saopšte.

Prošle godine papa je naredio Odeljenju za doktrinu vjere Vatikana da ponovo otvori slučaj Rupnik.

Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je danas da je to Odjeljenje završilo prikupljanje informacija i da razmatra dalje korake.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79