Dodik: “Ovo je jedan od važnijih dana za Srpsku, Rusija ne ostavlja svoje prijatelje”

“Mislim da je ovo jedan od važnijih dana u političkoj istoriji Republike Srpske. imajući u vidu da je ovo već značajan broj posjeta sa predsjednikom Putinom koji je rezultirao našim dogovorom o podršci koja je nesumnjiva i o razumijevanju koje je u kontinuitetu i o jednom ohrabrenju koje je svakako za nas, meni lično, znači mnogo”, poručio je ovo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na početku intervjua za ATV i RTRS koji je dao u Kazanju gdje se u srijedu sastao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodik se do sada sa Putinom sastao 24 puta, a kako kaže, ni sam nije znao da je bilo toliko sastanaka, ali je, naglašava, svaki bio poseban događaj.

“Mislim da jedna mala Republika Srpska na ovaj način skrene pažnju na ono što ona jeste, to nije lako. Danas je predsjednik Putin jedan od najvažnijih globalnih lidera. I pokazuje se jedna pažnja, da ne kažem strpljenje za poziciju Republike Srpske u kontinuitetu svih ovih godina.

Preko 15 godina, koliko sam bio u prilici da se srećem s njim, svakako imponuje. To govori o tome da Rusija, kako to često predsjednik Putin kaže, ne ostavlja prijatelje. Rusija razumije na koji način treba da se odnosi u međunarodnim odnosima”, rekao je predsjednik Dodik i nastavio:

Treba reći prije svega da je Rusija svjedok Dejtonskog sporazuma. Jedan od onih koji su nesumnjivo svjedočili jednom istorijskom događaju.

Rusija je ostala na istim pozicijama – svjedok onome što je potpisano, slova koje je napisano, za razliku od Amerikanaca, Britanaca, Francuza i njihove monumente, koji su sve učinili da razvale Dejtonski sporazum. Za Republiku Srpsku je veoma važno da postoji Rusija koja razumije suštinu Dejtonskog sporazuma – visoko decentralizovana BiH sa jakim autonomijama kakva je Republika Srpska. Mi ništa drugo i ne tražimo”.

Dodao je da su Amerikanci, međutim, sve učinili da to razvale i da bace kartu da se igra na centralizaciju BiH.

“Nije to tema. Tema je da je Rusija svih ovih godina ostala principijelna. I onda kada je trebalo, pod najezdom Britanaca, da srpski narod u UN okvalifikuju kao genocidan što je podigla veto i onemogućila jednu takvu kvalifikaciju”, naglasio je predsjednik Srpske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79