Bivši bh. fudbaler Ševal Zahirović svjedoči o erupciji vulkana na Islandu: ‘Život obustavljen”

Bivši bh. fudbaler, Ševal Zahirović, koji već skoro 20 godina živi i radi na Islandu, svjedoči o dramatičnoj situaciji uzrokovanoj erupcijom vulkana u Grindaviku. Zahirović je uživo pratio erupciju koja je privukla pažnju cijelog svijeta, a opisuje kako se život u tom gradu zaustavio.

Island je posljednjih sedmica poduzimao napore kako bi izgradio barijere od zemlje i kamenja kako bi spriječio lavu da doseže Grindavik, ali je najnovija erupcija probila nasipe. Zahirović potvrđuje da se erupcija očekivala već neko vrijeme te da su vlasti poduzimale mjere učvršćivanja nasipa.

“Već dva mjeseca taj vulkan je bio glavna tema, i očekivalo se da će doći do erupcije. Radilo se na jačanju nasipa, ali je jednostavno došlo do puknuća, i lavu je ušla u grad. Situacija nije panična, svi se trude odgovoriti na ovu nedaću na najbolji način”, izjavio je Zahirović.

On se trenutno nalazi s porodicom na samo 15 kilometara od erumpirajućeg vulkana i radi u Grindaviku. Zahirović je naglasio da, iako je situacija teška, nema panike te se svi nadaju brzom rješavanju problema.

Zahirović je također potvrdio da je jedan ljudski život izgubljen, ali ne izravno zbog erupcije.

“Bitno je da nema ljudskih žrtava zbog erupcije, a ostalo bi trebalo biti nadoknadivo veoma brzo. Istina, jedan čovjek je poginuo. To se dogodilo tokom rekonstrukcije nasipa, kada je upravljao nekom građevinskom mašinom”, dodao je za Klix Zahirović.

Erupcija je započela u vulkanskom sistemu Svartsengi 18. decembra, nakon potpune evakuacije 4.000 stanovnika Grindavika. Popularno geotermalno lječilište Blue Lagoon također je zatvoreno, a situacija u regiji i dalje ostaje izazovna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79