Bivši direktor škole osuđen na tri godine i 10 mjeseci zatvora zbog zlostavljanja djece

Bivši direktor osnovne škole u Jesenicama osuđen je danas na tri godine i 10 mjeseci zatvora zbog seksualnog napastvovanja 10-godišnje kćerke bivše partnerke, kao i zbog posjedovanja video snimaka s još dvije žrtve, prenosi slovenska agencija “STA”.

Osuđeni, koji je prošlog ljeta postao meta medijske pažnje, podnio je ostavku na mjesto direktora nakon što su optužbe dospjele u javnost. Sud je danas odredio visinu kazne, a on je već u decembru priznao krivicu pred sudom.

Tužilaštvo je tražilo kaznu od tri godine i 10 mjeseci. Njegova odbrana je, s druge strane, tražila blažu kaznu, no još nije jasno hoće li se žaliti na odluku suda.

Majka jedne od žrtava izrazila je razočaranje niskom kaznom, naglašavajući da su se žrtve plašile za vlastiti život.

Sudija Uroš Ferjan je prilikom obrazlaganja odluke istaknuo da je sud bio ograničen u određivanju kazne zbog preporuke tužilaštva, koje je predložilo minimalnu kaznu za seksualno zlostavljanje osoba mlađih od 15 godina. Ipak, naglasio je da priznanje krivnje treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke.

Osuđeni će ostati pod zabranom prilaska, a sudija je preporučio žrtvama da privatno traže odštetu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79