Bivši NBA košarkaš kupio Titovu vilu na Zlatiboru (FOTO)

Košarkaš planira da renovira ovo kulturno dobro i pretvori ga u muzej

Bivši NBA košarkaš, Crnogorac Nikola Peković, već godinama radi na urbanizaciji Zlatibora, a nedavno je kupio i vilu Josipa Broza Tita u naselju Palisad.

Košarkaš planira da renovira ovo kulturno dobro i pretvori ga u muzej, a na placu veličine od oko dva hektara, na kome se nalazi ova kuća, uveliko gradi luksuzni apartmanski kompleks u koji je, kako javljaju srbijanski mediji, uložio oko 15 miliona eura.

Pekovićeva firma, čije je sjedište u Beogradu, počela sa radovima oko Titove vile prošlog ljeta i da je morao da dobije saglasnost kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Inače, Titova vila je zdanje koje je pod zaštitom države kao kulturno dobro. Svojevremeno je pripadala beogradskom advokatu Aleksandru Pavloviću, ali ju je država poslije Drugog svjetskog rata oduzela i pretvorila ga u Titovu vilu.

Po svoj prilici, Broz u njoj nikada nije prespavao, ali je samo jednom bio na ručku u njenom dvorištu 1974.

Kao vila Predsjedništva vlade SFRJ, zaštićena je kao kulturno dobro, a onda je postala vlasništvo RTS. U postupku restitucije, objekat i pripadajuće zemljište vraćeni su nasljedniku – beogradskom advokatu, koji ju je, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, prodao Pekovićevoj firmi, koja sada tu gradi deluks apartmane.

Ovo nije prva građevina u košarkaševom vlasništvu na Zlatiboru. Još 2016. Nikola je postao vlasnik placa veličine 1,2 hektara u centru Zlatibora, na kojem se nalazi autobuska stanica, gdje planira izgraditi tržni centar.

Za ovaj plac on je dao tri miliona eura, a njegova firma podnijela je zahtev opštini Čajetina da se ne izmiješta cijela autobuska stanica, već da osam od ukupno 80 perona ostane pred njegovim objektima.

Bivši sportista je u turističkom centru Srbije, nadomak jezera, sagradio dvije zgrade sa apartmanima, dok se treća gradi. On ima još jednu zgradu u centru, u čijem jednom dijelu se nalazi diskoteka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79