Bivši nogometaš: ‘Preživljavam od sramotne penzije, nemamo ni kade’

Bivši nogometaš: ‘Preživljavam od sramotne penzije, nemamo ni kade’


Bivši nogometaš Miroslav Živković, nekadašnji mladi reprezentativac Jugoslavije, živi danas u teškim životnim uslovima nakon što je saznao da boluje od rijetkog metaboličkog poremećaja poznatog kao porfirija. U svojim najboljim danima, Živković je bio velika nada jugoslavenskog nogometa, a posebno je zapamćen po svom nastupu na legendarnom londonskom stadionu Wembley 1985. godine.

Njegov nezaboravan trenutak dogodio se uoči utakmice FA kupa između Manchester Uniteda i Evertona, kada je igrao za kadetsku reprezentaciju Jugoslavije. Pred impresivnih 100 hiljada gledatelja na Wembleyju, asistirao je za dva pogotka u pobjedi nad Engleskom (2:0) te impresionirao legende poput Bobbyja Charltona svojim umijećem. Nažalost, nije uspio ostvariti značajnu profesionalnu karijeru u nogometu nakon toga.

– Živim od svoje sramotne mirovine od 15.000 dinara (128 eura), što mislim da je sramotno za egzistenciju vrhunskog sportaša kakav sam bio. Supruga je našla posao, radi, živimo od njene plaće i moje penzije. Živimo sa životinjama, kad god se nađemo oko njih pomažemo im, bili smo aktivni i u udrugama. Bio sam umjetnički fotograf zajedno sa suprugom, sve sam slikao što bih vidio, imao sam bezbroj izložbi po Beogradu, inozemstvu, dobivao sam puno pohvala, osvajao sam mnoge nagrade – otkrio je Živković u razgovoru za Radio Beograd.

On i njegova supruga sada ovise o njezinoj plaći kako bi preživjeli. Njihov dom je skroman, i žive u teškim uslovima, bez temeljnih stvari poput kade ili tuša.

Iako je Živković bio uspješan umjetnički fotograf i imao brojne izložbe širom Beograda i inozemstva, bolest ga je ozbiljno onemogućila i ograničila njegovu svakodnevnu aktivnost. Sada veći dio dana provodi u krevetu, gotovo nesposoban za kretanje. Iako su se trudili podržavati druge, sada su sami u potrebi i suočavaju se s teškoćama.

– Odvezem suprugu do samoposluge, ona kupi, nosi vrećice. Otišli smo u Irig, 30 kilometara udaljen od Novog Sada i živimo u jako teškim uvjetima. Nemam ni kade, tuša, kupam se u bačvi, kuća je nezavršena, opasana je ciglom, ništa nije obojano… Ukrali su nam stvari koje su nam ljudi kupovali – rekao je bivši nogometaš.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija