Konaković: “Nikad nisam krio podršku narodu i vlastima Palestine”

Konaković: “Nikad nisam krio podršku narodu i vlastima Palestine”


Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, obratio se na društvenim mrežama kako bi izrazio svoju solidarnost prema Palestincima koji pate u Pojasu Gaze zbog sukoba na Bliskom istoku.

“Nikad nisam krio podršku narodu i vlastima Palestine u nastojanjima da sačuvaju i zaštite prostor na kojem žive, da se bore za suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje i da sačuvaju i zaštite vjerske objekte na ovom prostoru koji su od velike važnosti za sve vjernike širom svjeta.  Dok dišem ta ću nastojanja glasno i javno podržavati. Podržavam jedino moguće rješenje, dvije države na ovom prostoru, samo tako možemo dobiti trajni mir i stabilnost”, kazao je Konaković.

Ministar je naglasio kako je prisustvovao mnogim sličnim situacijama tkom agresije na svoju domovinu te kako ga slike stradanja civila, žena i djece, kao i razaranje civilnih objekata, podsjećaju na to stradavanje. Konaković je istaknuo da podržava rješenje s dvije države na tom prostoru kao jedini put prema trajnom miru i stabilnosti te pozvao svjetske sile da ulože maksimalne napore kako bi se to postiglo.

“Sukobe i stradanja nevinih moraju zaustaviti, a sve one koji su odgovorni za ubistva djece, paljenje i rušenje civilnih objekata, vjerskih objekata i bolnica, izvesti pred lice pravde. Ne smije biti zaštićenih, ne smije se opravdavati zločin ako ovaj svijet žele učiniti pravednim. Nisam opravdao, osudio sam i ubijanje izraelskih civila jer je to ljudski. Za ubijanje civila nema opravdanja. Isto tako, pojedinačne akcije Hamasa ne mogu biti opravdanje i alibi za masovna ubijanja civila u Gazi, za prekid isporuke osnovnih životnih namirnica, rušenje vjerskih objekata, bolnica. Nema opravdanja za ubistvo preko 1500 djece u Gazi, to je prestrašan zločin”, navodi.

Ministar je također osudio sve oblike nasilja i stradanja civila na oba strane sukoba, ističući da nema opravdanja za takve zločine. Konaković je podsjetio na svoje iskustvo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, gdje su vođeni principi časti, viteštva i zaštite civila.

Na kraju, Konaković je istaknuo da političari koji koriste izraelsko-palestinski sukob u političke svrhe unutar Bosne i Hercegovine ne pridonose rješavanju sukoba, već ga iskorištavaju u političke svrhe. Naveo je da će i dalje podržavati Palestince i boriti se za pravedno rješenje konflikta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija