Bivši premijer Republike Srpske oslobođen optužbi

Banjalučki Okružni sud oslobodio je bivšeg premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića optužbi za zloupotrebu položaja prilikom dodjele kredita Investiciono razvojne banke RS-a od 19,4 miliona KM firmi “Energolinija”.

Sudija Dragan Uletilović je danas izrekao oslobađajuću presudu koju, u slučaju žalbe, mora potvrditi i drugostepeni sud. On je rekao da je Džombić dao novac firmi “iz dobre namjere”, iako je bilo jasno da taj novac ne može vratiti.

Republičko tužilaštvo je protiv Džombića optužnicu podiglo 31. decembra 2021. godine i terete ga da je bio svjestan činjenice da kredit od 19,4 miliona KM, odobren “Energoliniji”, neće moći biti vraćen zbog nesposobnosti firme.

Željka Cvijanović svjedočila na suđenju Džombiću, Jasnu Marinković dovela policija
Investiciono razvojna banka RS-a, odnosno tadašnji direktor Milenko Pavlović nije htio prihvatiti zahtjev za kredit “Energoliniji” zbog čega je i dao ostavku.

No, preduzeće je ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19,4 miliona, a Džombić je 16. februara 2012. godine potpisao odluku o odobravanju kredita, u funkciji premijera.

Suđenje je počelo u banjalučkom Okružnom sudu 17. marta 2022. godine. Među saslušanim svjedocima tokom ovog procesa bili su Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, trenutni član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te ministar Energetike i rudarstva u Vladi RS i lider Socijalističke partije Petar Đokić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79