04.12.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Visoki medjunarodni predstavnik (OHR) u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko na konferenciji za medije nakon okoncanja sjednice Upravnog odbora Vijeca za provedbu mira. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Bivši visoki predstavnik Inzko: BiH će dobiti zeleno svjetlo, ali izazovi tek slijede

Bivši visoki predstavnik Inzko: BiH će dobiti zeleno svjetlo, ali izazovi tek slijede


Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko, predviđa da će Bosna i Hercegovina vjerojatno dobiti zeleno svjetlo za pristupne pregovore s Europskom unijom, ali ističe da će izazovi tek početi nakon toga.

U autorskom tekstu objavljenom u austrijskom listu Kleine Zeitung, Inzko naglašava da će BiH morati ispuniti niz prethodnih uslova prije nego što započne pristupne pregovore.

“Dalje, bit će potrebno usvojiti ili barem uskladiti veliki broj propisa i standarda EU. Primjerice, Španiji je trebalo devet godina za ovaj proces. BiH se suočava s ogromnim izazovom. Euforični naslovi će nestati, a težak posao će tek početi”, ističe Inzko.

On također upozorava da neki političari ne zaslužuju podršku za put ka EU, posebno oni koji teže slabljenju ili uništavanju države.

“Inzistiram na tome da ‘obični’ građani koji žele Europu i veću vladavinu prava zaslužuju bliže povezivanje s EU. EU treba ostati dosljedna u provedbi svojih ciljeva i principa. Fasadna demokratija i politička retorika moraju ustupiti mjesto predanom radu i ostvarivanju rezultata”, naglašava Inzko.

Govoreći o sigurnosnim aspektima, Inzko ističe da je buduće članstvo balkanskih zemalja u EU-u u interesu stabilnosti i sigurnosti čitavog kontinenta, uključujući i Austriju. Njegov je stav da je ključno osigurati vladavinu prava, suzbijanje korupcije i kriminala na Balkanu radi očuvanja stabilnosti i prosperiteta u regiji.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija