Bivši vojnik JNA: Bio sam zarobljen, a sinoć sam na Čaršiji jeo ćevape

Danas se navršava 30 godina od napada na kolonu JNA u sarajevskoj ulici Dobrovoljačka. Nakon što su se sat vremena ranije okupile u spomen ovog datuma pripadnici Zelenih beretki, u 11 sati je stigla delegacija Narodne skupštine RS.

Jedan od prisutnih nekadašnjih vojnika JNA se prisjetio događaja od prije 30 godina.

Ja sam tada bio zarobljen kod Vojne biblioteke, maltretiran. Ali, sinoć sam bio na Čaršiji na ćevapima. Sad sam ovdje. Volio bih da sutra dođem sa svojom porodicom i da sjednem bilo gdje u gradu, da ne moram da razmišljam o prošlosti – već da gledamo naprijed”, poručio je on za prisutne novinare.

Među brojnim prisutnim delegacijama danas su i Mirko Šarović, predsjednik SDS-a te ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac.

Jedan od predstavnika delegacije iz RS-a Željko Pantelić naveo je kako podignuta optužnica Tužilaštva BiH za slučaj Dobrovoljačka nije obuhvatila period od 20. aprila do 23. maja.

“Mi živimo u nadi da će se podići optužnica i za te događaje”, naveo je Pantelić.

Zelene beretke su nešto ranije s ovog mjesta poručile kako pozivaju političke stranke iz BiH da zaustave sve političke odnose sa Srbijom – dok ta zemlja ne pusti ratne zarobljenike iz BiH 30 godina nakon rata.

“Ovim putem pozivamo političke snage koje govore da su patriote da prekinu sve odnose sa Srbijom dok ne puste sve naše ratne zarobljenike poslije 30 godina koji se nalaze u Srbiji. Vidjeli smo kako su to političke elite mogle uraditi kada je bio zarobljen jedan naš visokočinovani policajac. Ako ste bili vojnik, nemate političku partiju iza sebe – možete trunuti u srbijanskom zatvoru koliko hoćete”, glasi jedna od poruka Zelenih beretki.

Oni su poručili kako nisu otišli ni na Pale ni u Beograd već su “branili svoj prag”.

“Pozivam ponovo političke stranke da prekinu sve odnose sa Srbijom, posebno u vrijeme kada Srbija ima tenzije da napadne BiH ponovo, jer ne kupuju džaba velika naoružanja. Ne može nijedna država nam suditi osim naše.

Ne mogu se dešavati ovakva suđenja – da imamo kojoj stranci pripada koji tužilac. Čekali smo pravdu, nema je. Pravda će se slomiti nama na leđima. E neće”, glasila je jedna od poruka Zelenih beretki danas piše RadioSarajevo


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79