Blok 5 termoelektrane Tuzla ponovo u radu, Blok 6 kreće od ponedjeljka

Termoelektrana Tuzla sinoć je ponovo pustila u rad Blok 5, nakon što su oba bloka jučer ispala iz sistema, potvrdio je za Vijesti.ba direktor Termoelektrane Tuzla, Fuad Muminović.

„Blok 5 je pušten u rad i trenutno funkcioniše. Blok 6 još nije u funkciji, a planirano je da započne s radom u ponedjeljak, prema dogovoru s Elektroprivredom. Iako bismo mogli pustiti Blok 6 u rad odmah, odlučeno je da to učinimo u ponedjeljak zbog zahtjeva iz Sarajeva. Postoje još neki manji problemi, ali radimo na njihovom rješavanju“, izjavio je Muminović.

Prema dostupnim informacijama, dio potrebne električne energije je kupljen, te Blok 6 nije nužno potreban u ovom trenutku.

Njegovo ponovno uključivanje u sistem planirano je za ponedjeljak.

Podsjetimo, do prekida napajanja električnom energijom u Bosni i Hercegovini došlo je jučer oko 12:30 sati zbog preopterećenja na mreži.

Snabdijevanje strujom normalizovano je u poslijepodnevnim satima širom zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79