Šehić: Imamo političare koji su nemoralno bogati, njima ništa ne znači ni pet hiljada, ni deset

U Bosni i Hercegovini, nadolazeći lokalni izbori nailaze na značajne promjene u regulativi i pristupu, što uključuje smanjenje broja političkih subjekata koji će se natjecati.

Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije (CIK) i predsjednik strateškog odbora koalicije “Pod lupom”, izrazio je svoje mišljenje o nedavnim izmjenama Izbornog zakona koje je inicirao visoki predstavnik Christian Schmidt.

Dodaje da je obaveza svakog građanina države da, ukoliko vidi kršenje zakona, to prijavi nadležnoj instituciji.

“Tu ćemo imati jednu aktivnu poziciju građana da oni dio svoje odgovornosti iskoriste i da daju prigovore, jer im to zakon omogućava. S druge strane, čega se ja bojim… Činjenica je da, evo vidimo i ponašanje nekih koji posredno daju do znanja da će i dalje kršiti Izborni zakon kada je u pitanju preuranjena kampanja”, ističe za N1.

Šehić smatra da to nije slučaj sa svim političarima.

“Većina njih ulazi u politiku iz materijalnih ličnih interesa, ne općih interesa za dobrobit svih građana BiH. Mi imamo političare koji su nemoralno bogati, njima ništa ne znači ni pet hiljada, ni deset, ni trideset, ni pedeset ni sto hiljada maraka. Razmišljajući o eventualnim dopunama ovih izmjena Izbornog zakona, sada sastavni dio Izbornog zakona, da se mora predvidjeti nešto što bi, po mom mišljenju, dalo najveći efekat, da politički subjekt koji tri puta krši Izborni zakon – kad je u pitanju, evo konkretno preurenjena izborna kampanja – da mu se može izreći i sankcija tako što će biti poništena ovjera za učešće na izborima. To bi bilo djelotvorna kazna. Vidjet ćemo i dobre strane i eventualno loše strane ovih izmjena Izbornog zakona tek kad se počnu uvoditi u život. Evo polako ulaze, implementira se i vidjet ćemo kako će se ponašati političari, jer novčane kazne za nekog predstavljaju problem, za neke ne, ali činjenica je da kad bi bilo to u zakonu, mi ćemo to predložiti, ne samo koalicija “Pod lupom”, pozvat ćemo i druge nevladine organizacije, pozvat ćemo i političke stranke kojima je stalo da konačno imamo slobodne i poštene izbore u kojim će se poštivati sve ono što piše u Izbornom zakonu i provedbenim aktima da se uvede ova dopuna o poništavanju ovjere za učešće na izborima” poručuje.

Šehić ističe da je iako su izmjene dobrodošle, njihova učinkovitost ovisi o provedbi u praksi, s obzirom na nedostatak vladavine prava i učestale slučajeve kršenja zakona od strane političkih subjekata.

Nove odredbe uključuju novčane kazne za preuranjenu kampanju, koje su već počele primjenjivati na stranke poput SNSD-a, DNS-a, NiP-a i NS-a.

Šehić naglašava da je važno da građani i nevladine organizacije aktivno reaguju na takva kršenja zakona, ali ističe da novčane kazne ne predstavljaju uvijek adekvatan odgovor za političare koji su financijski dobrostojeći.

Šehić također predlaže dopunu Izbornog zakona koja bi omogućila oduzimanje ovjere za učešće na izborima političkim subjektima koji višestruko krše izborne propise. Ovo bi, prema njegovom mišljenju, predstavljalo efikasniju kaznu od novčanih sankcija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79