Bocan-Harčenko: Rusija će uvijek podržati Republiku Srpsku u vraćanju ovlaštenja

Bocan-Harčenko: Rusija će uvijek podržati Republiku Srpsku u vraćanju ovlaštenja


Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da će Rusija uvijek podržati sve korake koje preduzme Republika Srpska kako bi zaštitila i vratila ovlaštenja koja su propisana i odobrena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Bocan-Harčenko, koji je i nekadašnji ruski ambasador u BiH, rekao je da u BiH postoji Dejtonski sporazum koji predviđa visoka, neotuđiva ovlaštenja za entitete.

On je naglasio da će u akcijama očuvanja RS-a i njenih ovlaštenja Rusija uvijek podržati predstavnike srpskog entiteta, članove Predsjedništva BiH iz RS-a, kao i direktne veze između Republike Srpske i Srbije, saradnju koju imaju Banja Luka i Beograd.

“Takav rad, takvu saradnju mi samo podržavamo i to je poznato. Uvijek smo spremni da pomognemo, između ostalog i ekonomski”, rekao je Bocan-Harčenko za Sputnjik.

Naglasimo i podsjetimo da je Ustavni sud BiH ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS-a te zaključke koji se odnose na prijenos nadležnosti koje je usvojila NSRS krajem prošle godine tačnije 10. decembra.

Tada su entitetske vlasti otvorile put za povrat nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta.

No, sud je ukinuo zaključke u vezi s informacijom o pravosudnim institucijama BiH, zaključke u vezi s informacijom o prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i sigurnosti, te u oblasti indirektnog oporezivanja.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) i njegovi partneri su rekli da odluka Ustavnog suda BiH za njih ne znači ništa te da će nastaviti po djelovati po svom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija