Zbog neposjedovanja odobrenja za rad za pružanje usluge smještaja, prema fizičkim licima inspektori su do sada djelovali izdavanjem pet prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 750 maraka, a doneseno je i pet rješenja o zabrani rada. Za četiri subjekta nadzora inspektorima je predočeno odobrenje za rad, dok za ostali dio subjekata inspekcijski postupci još nisu okončani.

– Pozivamo pravna i fizička lica koja se bave uslugama smještaja da svoje poslovanje usklade sa postojećim zakonskim propisima, a također pozivamo i zvaničnu Booking.com stranicu da omogući oglašavanje samo onih koji posjeduju odobrenje za rad, a da izbjegnu promoviranje nezakonitog i nelegalnog rada. Naznačavamo da će tržišno-turistički inspektori u kontinuitetu nastaviti sa radom u ovoj oblasti, a što uključuje i eventualnu saradnju sa internetskom stranicom Booking.com – upozoravaju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

U slučaju kršenja Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, predviđene su kazne od 1.500 do 15.000 maraka za pravno lice. Građani koji se nezakonito bave izdavanjem stanova i apartmana kaznit će se od 150 do 1.500 maraka.