Borba protiv šverca u BiH: Prosječna cijena cigareta 4.30 KM, ali kupci i dalje biraju crno tržište

U posljednjih nekoliko godina, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine pokrenula je seriju akcija nazvanih “Stop švercu” kako bi suzbila ilegalnu trgovinu duhanom i duhanskim proizvodima.

Krajem marta 2024. godine započeto je četvrto izdanje ove kampanje, koja je pokazala značajne rezultate u borbi protiv crnog tržišta.

Cilj ove inicijative je osvješćivanje građana o problemu ilegalne trgovine, te njihovo anonimno prijavljivanje sumnjivih aktivnosti.

Ilegalne cigarete na bh. tržištu često su bez markice ili nose markicu sa Kosova, što ukazuje na aktivan rad švercera. Prodaja ilegalnog duhana i dalje se odvija na pijacama i online. Prosječne cijene legalnih i ilegalnih cigareta sve se više izjednačavaju, iako mnogi građani i dalje biraju kupovinu na crnom tržištu.

Od 2009. godine, kada je BiH počela usklađivati oporezivanje duhana i duhanskih proizvoda, broj izdanih akciznih markica je opadao. Međutim, 2021. godine, nakon pokretanja kampanje “Stop švercu”, primijećen je porast broja izdanih markica.

Sada, u četvrtom krugu ove kampanje, građani su ponovno pozvani da se uključe i pomognu u borbi protiv šverca. Kampanja će trajati do kraja juna, a građani imaju mogućnost anonimno prijaviti sumnjive aktivnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79