Schmidt: ” Ne vidim da imamo vojni sukob. Ovdje će ostat mirno”

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) danas je posjetio Kozarac gdje je razgovarao s potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem i predstavnicima NVO Kvart, Izvor i Srcem do mira.

Šmit je s Durakovićem razgovarao o aktuelnim dešavanjima u BiH s fokusom na suživot različitih etničkih grupa i zajedničku perspektivu evropskih integracija.

– Nema alternative konstruktivnoj saradnji u BiH – saopćeno je iz OHR-a nakon sastanka.

Podsjetimo, Šmit će večeras govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj stanju u našoj zemlji, a obratit će se na poziv američke delegacije u UN-u.

– Da, imam odgovornost i međunarodnoj zajednici reći kakva je situacija u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku. Zato sam u osnovi spreman da to uradim ako je to ono što želite, i da to odmah kažem.

Uskoro ću vidjeti kako se o mom izvještaju raspravlja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i tamo ću dati doprinos. Barem onima koji kažu da rastu tenzije u Bosni i Hercegovini, moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob, kako neki tvrde ili kažu, da je negdje na pomolu.

Ne, ostat će mirno – rekao je Šmit za Nova BH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79