Borba s inflacijom: Snižene i fiksirane cijene za 40 proizvoda u FBiH

Borba s inflacijom: Snižene i fiksirane cijene za 40 proizvoda u FBiH


Nakon što je u bh. entitetu Republika Srpska od oktobra u sklopu akcije “Društveno odogovorni” snižena cijena 50 proizvoda, uskoro bi u Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo doći do snižavanja i zaključavanja cijena oko 40 proizvoda.

Na sastanku između Udruženja poslodavaca FBiH, federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića, trgovaca i distributera postignut je dogovor o provedbi ove akcije.

Prema dogovoru, veliki lanci će sniziti i zaključati cijene za više od 40 proizvoda, dok će mali lanci to učiniti za 20 proizvoda. Cilj akcije je olakšati potrošačima period divljanja cijena, a kompanije koje sudjeluju u akciji će na vratima imati plakate s popisom proizvoda i cijenama prije i poslije zaključavanja.

Amir Hasičević, federalni ministar trgovine, istaknuo je da je namjera akcije pomoći potrošačima tokom razdoblja oscilacija cijena. Udruženje poslodavaca FBiH i ministarstvo naglašavaju važnost transparentnosti cijelog procesa, a popis svih trgovaca i proizvođača koji sudjeluju bit će dostupan na web stranici ministarstva.

Ova akcija predstavlja korak prema saradnji trgovaca, poslodavaca i Ministarstva te pokazuje društvenu odgovornost i osjetljivost prema potrošačima. Pritom, poslodavci su istaknuli važnost dijaloga s resornim ministarstvom, naglašavajući partnerstvo u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, posebice u sektoru trgovine.

Iako slične akcije već postoje u regiji, ova inicijativa u Federaciji BiH ukazuje na potrebu poslovne zajednice da bude uključena u procese koji se tiču ekonomije i zajedničkih ciljeva. Hrvatska, Srbija i Crna Gora već su proveli slične mjere, ograničavajući maksimalne cijene za određene proizvode i prateći globalni trend nastojanja očuvanja kupovne moći građana.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija