Borci iz RS-a i FBiH razočarani presudom Sakibu Mahmuljinu

U FBiH i RS-u potpuno različito komentarišu današnju presudu u Sudu BiH komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu zbog zločina na području Zavidovića i Vozuće, 1995. godine.

Tako je Koordinacija temeljnih boračkih udruženja Grada Zenica izrečenu kaznu od 10 godina ocijenila sramotnom za za Tužilaštvo i Sud BiH. Predsjednik te koordinacije Alija Redžić rekao je da je Mahmuljin bio komandant korpusa, ispod kojeg je bilo oko 30.000 vojnika, koliko je otprilike, brojao 3. korpus.

Sakib Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora za ratne zločine

– Mi smatramo da smo ovom prvostepenom presudom presuđeni svi. Zato što je on bio komandant korpusa. Čak su presuđeni i oni koji su dali svoje živote – kazao je Redžić, dodjući da presudu smatra političkom, najavljujući da će pozvati sve organizacije da naredne sedmice održe protest pred Sudom i Tužilaštvom.

– Znamo da je cilj ove presude pokušavanje izjednačavanja žrtve i agresora. Mi im to, sigurno, nećemo dozvoliti – rekao je Redžić.

S druge strane, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić za CH je ovu prsudu ocjenio kao blagu i nesrazmjernu težini krivičnog djela.

“Podržavam Redžića i ostale da protestuju i razvale Sud BiH. Uvijek je postojala razlika između nas i njih. Nikad nismo negirali ako se zločin desio i stali u zaštitu izvršioca zločina. Ali, pogledajte koliko je ljudi iz Republike Srpske i Srbije osuđeno po komandnoj odgovornosti. Po istom principu je danas osuđen i Mahmuljin. Ima tu dosta dokumenata, ali on je osuđen samo za jedno – za zločine koje su počinili mudžahedini, a on nije poduzeo mjere da to spriječi.

Savčić je rekao da mu je poznato mnogo slučajeva kod pripadnika Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske gde je utvrđena odgovornost, a radilo se ne o ubistvu, već o šamaru, nedozvoljenoj radnji maltretiranja, gde je visina kazne približna ovoj.

“Međutim treba ovu presudu pozdraviti jer znate kako je bilo, doskora su sve presude bile oslobađajuće ili simbolične od godinu-dvije. Ne kažem da je ova presuda srazmjerna težini počinjenog krivičnog djela i odgovornosti. Ali u odnosu na presude Oriću, Deliću, Hadžihasanoviću Kuburi koji su procesuirani i dobili po godinu zatvora ili oslobađajuću presudu, ovo je napredak. Mislim da ovo nije konačnna presuda i da treba obrazložiti žalbu i dokazivati činjenice. Pogledajte samo zločin u Vozući kod crkve u Stogu, gdje je nađeno 19 obezglavljenih tijela. Neću da pravdam neke zločine, ali ta priča da su oni žrtve, a mi agresori, je pretjerana. Bio sam svjedok daje na desnoj obali Drine bilo dva korpusa vojske iz Srbije, a na lijevoj obali, na par stotina metara stradaju naša djeca i žene. Ali ta vojska nije prešla rijeku i zaštitila stanovništvo. Zar je to agresija”, upidao je Savčić.

Pored toga, predstavnici boračkih organizacija i udruženja iz Prnjavora ovu presudu Sakibu Mahmuljinu jednoglasno su okarakterisali kao neprimjerenu, ali očekivanu, uz ocjenu da sudstvo BiH primjenjuje dvostruke kaznene aršine prema muslimanima i Srbima.

Ratni komandant Lake prnjavorske pješadijske brigade Vlado Živković rekao je da je činjenica da su zenički korpus i njemu potčinjene jedinice na Vozući počinili stravične zločine, posebno odred El mudahedin i podsjetio da su na tom ratištu stradala 142 borca sa područja opštine Prnjavor.

Živković, s druge strane, ističe da je pravda, iako je, čini se, ponekad spora, ipak dostižna, te da je vrijeme najbolji sudija.

Podsjetimo, presuda Mahmuljinu je izrečena nakon pet godina od početka sudskog procesa i više od 25 godina poslije najmonstruoznijih zločina počinjenih nad Srbima na području Zavidovića i Vozuće.

Mudžahedini iz odreda “El mudžahedin”, pristigli iz arapskih i drugih islamskih zemalja, brutalno su odsijecali glave srpskim vojnicima, a potom tjerali ostale srpske zarobljenike da ljube odsječene glave, o čemu je snimljen i dokumentarni film “Ljubi brata”.

Dodajmo i to da je branilac Sakiba Mahmuljina, advokat Fahrudin Ibrišimović najavio žalbu na prvostepenu presudu Apelacionom vijeću Suda BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79