Borjana Krišto Sveučilištu u Mostaru poklanja klima uređaj u vlasništvu institucija BiH?!

Prema propisima stalna sredstva se mogu prenositi (poklanjati i sl), ali između institucija BiH. Sveučilište u Mostaru osnovali su kantoni. Kakve su dodirne tačke Tomića i Krišto

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH, kako saznaje Fokus, pripremilo je odluku kojom se odobrava prenos prava vlasništva nad stalnim sredstvima, bez naknade, sa Vijeća ministara BiH na Sveučilište u Mostaru i to klima uređaja i jedne vanjske jedinice.

Odluku treba da potpiše predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a u nacrtu ove odluke stoji da se klima uređaj, čija knjigovodstvena vrijednost iznosi 0 KM, kao i vanjska jedinica, koja prema knjigovodstvu također košta 0 KM, poklanjaju Sveučilištu u Mostaru.

Šta kaže Pravilnik
Treba naglasiti da prema Pravilniku o računovodstvu i računovodstvenim politikama odnosno prema Instrukciji o donaciji, razmjeni stalnih sredstava između budžetskih korisnika koju je izdalo Ministarstvo finansija i trezora BiH prenos vlasništva nad stalnim sredstvima se vrši između institucija BiH odnosno subjekata koji su na državnom budžetu.

S druge strane, Sveučilište u Mostaru je osnovalo više kantona, među kojima je i HNK, dakle nije budžetski korisnik državnog budžeta. Prema proceduri, određena institucija BiH koja ima upit od druge institucije BiH vezan za doniranje ili ustupanja sredstva ili opreme obraća se Ministarstvu finansija BiH kako bi za tako nešto dalo dozvolu. Tek nakon odobrenja dvije institucije prave sporazum.

U obrazloženju nacrta odluke o poklonu klima uređaja navedeno je da se Sveučilište u Mostaru obratilo Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH molbom za donaciju klimatizacijskih uređaja broj: 01-2684/23 od 11.5.2023. godine. Sveučilište se u Molbi poziva na sporazum o saradnji zaključen dana 20. 11. 2019. godine i na razgovore održane na MoStart konferenciji dana 18. 4. 2023. godine te u Molbi obrazlaže da klimatizacijski uređaj ima ključnu ulogu u održavanju optimalnih uvjeta za rad i dugovječnost opreme unutar data centra Sveučilišta u Mostaru.

Unutarstranačka utrka
Inače, na čelu Sveučilišta Mostar je rektor Zoran Tomić koji je istaknuti član HDZ-a BiH, stranke kojoj pripada i Krišto. Zanimljivo je da je Tomić bio jedan od protukandidata Krišto u unutarstranačkoj utrci za kandidata za Predsjedništvo BiH na proteklim Općim izborima.

Konferenciju o digitalnoj transformaciji u obrazovanju i primjenama umjetne inteligencije MoStart koju je u aprilu ove godine na Sveučilištu u Mostaru organizovao Tomić otvorila je upravo Krišto. Tom prilikom je Tomić kazao da „nazočnost predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto na otvaranju MoStart konferencije potvrđuje kako je digitalizacija društva i njen i državni prioritet“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79