Borrell: Danas nije dobar dan za Zapadni Balkan, razočaran sam

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, obratio se novinarima uoči samita EU – Zapadni Balkan.

On kaže kako stvari, po pitanju zemalja Zapadnog Balkana, ne idu dobro.

– Danas bi trebali krenuti u pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i ne mogu sakriti svoje razočarenje. Ono je, pretpostavljam, i razočaranje mnogih ljudi. Trebali bismo ovo pokrenuti. Ali još ima nade – ne znam šta bugarski parlament može učiniti u narednim satima. Ali stvari ne idu dobro i trebamo pokušati to popraviti, rekao je Borrell.

Uprkos svemu, Borrell je saopštio da postoje i dobre vijesti kada je u pitanju ovaj region. Kao dobru vijest on je označio dogovor u dijalogu Kosova i Srbije.

– Dakle, moramo razmišljati kako donosimo odluke u Evropskoj uniji, jer ne možemo nastaviti s blokadom jedne zemlje mjesecima i mjesecima. Ali, imam i dobre vijesti. Dobili smo dogovor u dijalogu Kosova i Srbije kako bismo energetsku stranu problema sproveli u djelo, što je važan korak naprijed. Nastavit ćemo raditi na dijalogu, a možda ćemo do kraja mjeseca moći održati sastanak na visokom nivou i time napraviti još jedan korak, kazao je on.

Najavio je i to da će Ukrajina i Moldavija dobiti kandidatski status za EU, te je poručio kako danas nije dobar dan za Zapadni Balkan.

– Moramo nastaviti raditi i održavati plamen evropske perspektive živim. Ali danas nije dobar dan, ističe Borrell.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79