Borrell nakon sastanka: Vučić i Kurti su dogovorili da neće biti dodatnih rasprava

Nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova sa visokim predstavnim EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borellom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom medijima se obratio predsjednik Srbije.

 

Na početku konferencije, Borrell je naglasio kako je fokus sastanka bio na prijedlogu koji je ponudila EU.

  • Imali smo čast ugostiti predsjednika Vučića i premijera Kurtija za prvi sastanak na visokom nivou ove godine, ukupno šesti sastanak od početka mog mandata. Fokus sastanka bio je na prijedlogu EU o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Ovo je važan razvoj jer prošlog ljeta bili smo posvećeni na kriznom komuniciranju – rekao je Borrell.

Naglasio je kako su se Vučić i Kurti složili da je prijedlog dobar i da nema potrebe za daljim raspravama o njemu.

  • Ovaj prijedlog o kojem smo razgovarali, prijedlog EU, odobrilo je 27 članica Unije. Lideri su pokazali razumno ponašanje i spremnost za pronalaženje rješenja. Vučić i Kurti su dogovorili da neće biti dodatnih rasprava o ovom prijedlogu. Složili su se da nema diskusije, tekst će biti objavljen na stranici Evropske unije vrlo brzo – jasan je bio Borrell.

Iako su se dogovorili da je sporazum dobar, Borrell je pojasnio kako će biti potrebni dodatni pregovori o njegovoj implementaciji.

  • Sporazum može biti baza za građenje povjerenja i prevazilaženje prošlosti. Stranke su izrazile spremnost za provođenje sporazuma. Imamo historiju neimplementiranja određenih sporazuma, a strane su izrazile spremnost da ovaj sporazum provedu. Pregovori su neophodni kako bi odredili specifične modalitete provedbe. Diplomatija se nastavlja – zaključio je Borrell.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79