italiaoggi.it
Bosanac kažnjen s 13.000 KM zbog bacanja otpada u Italiji

Bosanac kažnjen s 13.000 KM zbog bacanja otpada u Italiji


Državljanin Bosne i Hercegovine (35) suočio se s kaznom od 13.000 KM nakon što je uhvaćen dok je bacao elektronski otpad na nelegalnu deponiju pored magistralnog puta u Italiji.

Ova divlja deponija već godinama predstavlja veliki problem za lokalne vlasti u La Speziji, zbog čega su postavljene mobilne nadzorne kamere kako bi se spriječilo dalje nelegalno odlaganje smeća.

Jedna od tih kamera snimila je kamion kojim je upravljao državljanin BiH, stanovnik susjedne opštine, dok je prevozio stari elektronski otpad poput klima uređaja i veš mašina.

Osumnjičeni, zaposlen u kompaniji za prikupljanje otpada, tvrdio je da je otpad odlagao u okviru svojih radnih obaveza.

Ipak, bez obzira na tu tvrdnju, naređeno mu je da očisti cijelu deponiju te je kažnjen s 6.500 eura, što će najvjerovatnije platiti kompanija za koju radi, kako prenose mediji.

Ovaj slučaj ukazuje na efikasnost komunalne policije u uređenim zemljama poput Italije.

U Kantonu Sarajevo inicijativa za osnivanje komunalne policije postoji već neko vrijeme, ali zakon još nije usvojen. Prema riječima Nijaza Salamovića, direktora KJKP RAD, ovaj zakon bi mogao pomoći u rješavanju problema nelegalnog odlaganja smeća.

“Zakon o komunalnoj policiji bi riješio sve te probleme. Prošao je javnu raspravu, ali još čeka na usvajanje. Ova policija ne bi bila tu samo da kažnjava građane, već i da kontroliše rad komunalnih preduzeća”, istakao je Salamović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija