U ovoj općini stanovništvo opalo za 25.000: Imali 35.000 stanovnika, a sada samo 10.000

U ovoj općini stanovništvo opalo za 25.000: Imali 35.000 stanovnika, a sada samo 10.000


Općina Bosanski Brod, nekada dom za 35.000 stanovnika, danas ima samo 10.000, a prema riječima načelnika Zorana Vidića, vlasti Republike Srpske već 29 godina ne pokazuju dovoljno interesa za obnovu ove zajednice.

“Nikad u ovih 29 godina od rata nismo dobili dovoljno pažnje i pomoći da se obnovimo. Učestvovali smo u raznim projektima, ali zamislite prostor gdje je nekada živjelo 35 hiljada ljudi, a sad živi 10 hiljada”, izjavio je Vidić za BN TV.

On je naglasio da je propast nekadašnjeg industrijskog giganta, Rafinerije nafte Bosanski Brod, dodatno doprinijela ekonomskom padu općine.

Privatizacija koju je provodila Vlada RS dovela je naftnu industriju do ruba propasti, a gotovo dvije hiljade radnika, uglavnom iz Broda, ostavila bez posla.

“Mi se nadamo da će Rafinerija u budućnosti raditi i na drugim djelatnostima, poput prodaje gasa ili izgradnje gasne elektrane. Sve to može biti temelj za razvoj Bosanskog Broda, ali za to je potrebna i podrška entitetskih vlasti”, zaključuje Vidić.

Vidić također ističe da općina i dalje vraća dugove prethodne administracije, naslijeđene u iznosu od 20 miliona KM, što dodatno otežava situaciju



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija