Bosanci u Austriji uzgajali kanabis vrijedan milione eura

Foto: LPD NL/LKA

Austrijska policija zadala je težak udarac pripadnicima organizovanog kriminala u Austriji nakon što je razbila kriminalnu grupu, koju su činili državljani Bosne i Hercegovine i Srbije, a koji su na dva odvojena mjesta uzgajali kanabis, čija ulična vrijednost dostiže milione evra.

Istražioci iz Državne kriminalističke policije Donje Austrije su pronašli dvije plantaže za uzgoj kanabisa u Genserndorfu i Badenu, te identifikovali 12 osoba koje se sumnjiče da su organizovale uzgoj i preprodaju.

U prvi mah je uhapšeno njih sedam, šest u Korneuburgu, te još jedan na drugoj lokaciji. Oni se terete da su proizveli i distribuisali oko 300 kilograma osušenog kanabisa, čija je ulična vrijednost oko tri miliona evra.

Prema policijskom saopštenju, ova kriminalna grupa je iznajmila čak dvije zgrade u oblasti Genserndorfa te jedno imanje u Kotingbrunu, te su tu uzgajali kanabis još od 2018. godine. Sedmorica uhapšenih su dobi između 28 i 48 godina, a istraga traje protiv još petorice njihovih saučesnika. Kako prenose mediji, oni su u Zimeringu, 11. bečkom okrugu imali stan gdje su krili drogu.

Prilikom upada u tzv. plantaže, koje su se nalazile unutar iznajmljenih objekata, policija je na licu mjesta pronašla 1.415 stabiljka kanabisa, oko 30 kilograma osušenog kanabisa, te oko 15.000 eura u gotovini.

“Kanabis je vrlo profitabilan u Austriji, kilogram doseže i po nekoliko hiljada eura”, kažu iz policije.

Inače, samu akciju austrijske policije pohvalio je i Gerhard Kerner, ministar unutrašnjih poslova Austrije, koji je rekao da je ovo veliki udarac za organizovani kriminal, prenose Nezavisne novine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79